latinica  ћирилица
10/07/2021 |  14:53 ⇒ 18:08 | Аутор: СРНА

Српском националном корпусу потребне што веће интеграције

Министар за научнотехнолиошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић поручио је данас у Београду да су српском националном корпусу потребне што веће интеграције.
Самит српске омладине и студената  Балкана - Фото: РТРС
Самит српске омладине и студената БалканаФото: РТРС

Рајчевић, који је учествовао у раду Самита српске омладине и студената Балкана "Синергија као кључ успјеха", рекао је да се те интеграције, прије свега, односе на оне компетенције које су потребне човјеку у 21. вијеку.

- Те компетенције су из реда науке, истраживања, дигиталне писмености, свега онога о чему говоримо када је ријеч о човјеку 21. вијека. Дакле, то је оно што ми желимо да видимо и са лијеве и са десне стране Дрине и мислим да је у том смислу у протеклих седам-осам година заиста урађено много - рекао је Рајчевић новинарима из Српске.

Он је захвалио премијерки Србије Ани Брнабић што је препознала жељу Републике Српске да активно сарађује са Владом Србије по свим битним националним питањима и додао да ће искуства Србије много значити Српској.

- Говорим, наравно, о изградњи научнотехнолошког парка у Бањалуци, који ће бити дио јединствене научноистраживачке мреже коју ћемо формирати сигурно у догледној будућности - рекао је он.

Рајчевић је истакао да нема никакаве препреке да се студенти у региону додатно интегришу у заједничке студенске асоцијације, да не дође до додатних интеграција високо школских установа и да је то оно чему треба заједнички тежити.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Радован Јалић изјавио је да је веома битно да студенти Србије, Републике Српске и студенти Срби из региона што више сарађују како би се побољшала и сарадња држава.

- Важно је да направимо корисне ствари за студенте који ће водити и Српску и Србију кроз наредне године - рекао је он и оцијенио да је у том контексту данашњи самит од великог значења.

Предсједник Уније студената Републике Српске Никола Бојић захвалио се организаторима самита, рекавши да је изнесено низ приједлога који ће допринијети побољшању високог образовања.

Он је рекао да је циљ Уније да њени студенти по завршетку школовања остану у Српској, те да својим радом и залагањем направе плодно тло за будуће генерације и тиме јачају и своју Републику Српску и Србију.