latinica  ћирилица
10/07/2021 |  15:46 ⇒ 22:06 | Аутор: СРНА

Филиповић: Злочини над Србима Подриња имају елементе геноцида

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић изјавила је данас да злочини над Србима Подриња имају све елементе геноцида.
Радојка Филиповић - Фото: СРНА
Радојка ФилиповићФото: СРНА

Филиповићева је истакла да су Срби у Подрињу масовно убијани и у Првом и у Другом свјетском рату, а и у одбрамбено-отаџбинском.

Она је подсјетила на страдање породице Љубомира Млађеновића из Јежестице у општини Братунац којем су у Другом свјетском рату убили оца, мајку, четворогодишњу кћер, а трудној супрузи распорили стомак и извадили мушку бебу.

- Љубомировог брата Петра су заклали заједно са супругом и четири кћери које су имале 20, 17, 15 и 13 година - навела је Филиповићева у обраћању на обиљежавању 29 година од злочина над српским народом из средњег Подриња који су од априла 1992. до половине јануара 1993. године починиле муслиманске снаге.

Она је рекла да је Љубомир одведен у логор, те да се у Јежестицу вратио након рата, поново оженио и са супругом Савком изродио три сина и двије кћери.

Филиповићева је навела да је Љубомир на Петровдан 1992. године тешко рањен док је обављао радове на њиви, одакле је пребачен у Београд на лијечење.

- Муслимани из Сребренице 8. августа исте године упали су у Јежестицу и на кућном прагу му заклали супругу Савку, сину Драгану сјекиром расјецају главу, а сину Анђелку одсијецају главу - рекла је Филиповићева.

Она је додала да су муслимани Анђелкову главу као трофеј однијели Насеру Орићу у Сребреницу.

- Анђелкова глава је послужила као лопта за фудбал на игралишту у Сребреници, а Љубомир је од туге, недуго након тога, преминуо у Београду - испричала је Филиповићева, подсјећајући на страшне злочине које су муслимани чинили на подручју Подриња.

Она је нагласила да се све ово дешавало Србима у Подрињу, а приписивало им се да су извршили агресију и геноцид.

Филиповићева напомиње да се у свијет пласирала једнострана прича, само о страдању Бошњака у јулу 1995. године.

- Нико није хтио да чује истину да су на овим просторима и Срби убијани и да је прва жртва на овим просторима био Љубо Стјепановић, који је убијен 20. априла 1992. године у засједи у Поточарима - рекла је она.

Филиповићева је истакла да су Срби убијани на велике празнике, на Божић, на српску Нову годину, на Видовдан, Ђурђевдан, Петровдан, Никољдан.