latinica  ћирилица
12/07/2021 |  13:20 ⇒ 19:27 | Аутор: СРНА

Ној: Због тога што Србија не жели у НАТО - Срби не смију бити жртве

Посланик у њемачком парламенту Александер Ној рекао је да се због тога што Србија не жели у НАТО Срби приказују као злочинци, док се прикрива чињеница да су у Сребреници убијени бошњачки борци у сукобима на ратишту.
Александер Ној - Фото: РТРС
Александер НојФото: РТРС

- Срби се приказују искључиво као злочинци и не смеју да буду жртве. На Западу се не прича о српским жртвама, јер Срби, морају бити лоши. Једнострано приказивање Срба има за циљ да се Срби доведу у дефанзивно стање, а то све је тако јер Србија неће у НАТО, па их је потребно оцрнити - рекао је Ној.

Поводом комеморације у Сребреници, на којој су учесници поново говорили о "геноциду" и поредили тамошњи злочин и са Холокаустом, Ној је оцијенио да се покушава приказати да су српски војници тамо убили недужне цивиле.

- Не могу оцијенити да ли је ријеч о геноциду, ратном злочину или нечему другом. Али познато је да нису сви који су тамо убијени били цивили, већ и бошњачки борци који су убијени у сукобима на ратишту, што се прикрива - навео је посланик њемачке "Љевице" за Тањуг.

Он је подсјетио да је 1992. око Сребренице убијено 1.000 српских цивила од муслиманске војске, што је и довело до злочина у Сребреници.

Ној је истакао да је чињеница да жртве морају увијек бити Бошњаци, Хрвати, Албанци, иако има много убијених српских цивила на Косову, у БиХ и Хрватској.

Он је нагласио да се двоструки стандарди примјењују стално, те навео примјер да је Запад затворио очи када су Хрвати под Фрањом Туђманом протјерали крајишке Србе, и мноштво жртава, док на другој страни, када су на Косову протјеривани Албанци, онда се говорило о "хуманитарној кризи, ратном злочину и геноциду".

Посланик у њемачком Бундестагу оцијенио је да такви примјери јасно показују да Запад појам хуманитарне кризе користи за спровођење својих циљева, да им нису важне жртве.

Ној истиче да Албанци, Хрвати и Бошњаци имају много тога за шта треба да одговарају, али је пред Хашким трибуналом осуђен натпросјечно велики број Срба, док су остали ослобађани.

У вези са тим Ној је подсјетио да је ослобођен и ратни командант тзв. Армије БиХ у Сребренице Насер Орић, иако је било јасно да је починио злочин.

Ној каже да је сада, након више од 10 година запостављености, фокус ЕУ и САД поново на Балкану, јер се видело да Русија, Кина, али и Турска покушавају да шире свој утицај.

- Будући да Србија одбија да призна Косово, што је потпуно исправно јер јој је украдена та територија, она не може тако у ЕУ. А ЕУ жели да што прије прими цијели Балкан, јер би тиме окончала утицај других у региону - сматра Ној.

Он оцјењује да је то разлог што непрестано расте притисак на Србију и што се Срби приказују као зликовци.

Напоменувши да је у синоћњом вијестима њемачке телевизије једна муслиманска НВО позвала младе Србе да дођу у Сребреницу и "увјере" се у злочин, Ној оцјењује да то може бити опасно, јер су млади отворени за све и могу насјести на западну пропаганду.

Ној је оцијенио да Њемачка врши посебан притисак на Србију, како би регион ушао у ЕУ, и тиме потпао у потпуности под њемачки утицај.

Александар Ној докторирао је на извјештавању америчких и њемачких медија о ратовима у бившој Југославији. Са ОЕБС-ом је боравио у БиХ и на Космету и од тада се труди да пренесе истину о притисцима на Србе.