latinica  ћирилица
12/07/2021 |  18:34 ⇒ 13/07/2021 | 07:15 | Аутор: РТРС

Почела масовнија имунизација; Вакцинација без заказивања у градовима Српске (ВИДЕО)

Масовнија вакцинација против вируса корона почела је у Српској.

Из Министарства здравља, апел становништву да се на вријеме информишу у својим локалним домовима здравља, када су термини за вакцинацију без заказивања.

Дом здравља Градишка међу првима се организовао за масовну вакцинацију и од раних јутарњих часова већ су редови. Дом здравља Бањалука у својој организацији већ има дане отворених врата за вакцинисање и само наставља ту праксу.

Домови здравља требало би сваким радним даном да раде од 9 до 19 часова и суботом од 8 до 15.

- Ових дана су нам на располагању много већи број вакцина него у претходном периоду тако да ћемо сад имати и вакцине произвођача Синофарм, Синовак, Астра Зенеку, Фајзер и Спутњик - навела је Слађана Тепавац, начелница Хигијенско епидемиолошке службе Дома здравља Градишка.

- Свакако најављујемо и сутра и прекосутра отворена врата за Астра Зенеку, само сутра термин помјерамо од 14 до 19 часова - истакла је Биљана Млађеновић, руководилац вакциналног пункта Дома здравља Бањалука.

Заказани грађани редовно се вакцинишу и ревакцинишу у Бијељини. У четвртак без заказивања од 7. 30 до 12.30. Биће дијељени редни бројеви за грађана који буду долазили на вакцинацију.

- 300 доза вакцина Фајзер ће бити подијељено и првих 300 грађана који стигну биће вакцинсани и са масовном вакцинацијом настављамо од понедјељка сваким радним даном у периоду од 7.30 до 12.30 и биће истакнуто на вратима која вакцина који дан - појсника је Гордана Савин, помоћница директора за медицинске послове Дома здравља Бијељина. 

Завод за медицину рада и спорта задужен је да организује вакцинацију за запослене на радном мјесту.

- Оним привредним колективима који имају велики број запослених настојаће се да мобилне екипе долазе у те колективе - рекао је Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

- Желим да позовем и све раднике угоститељства и трговине да се пријаве за вакцинацију да заједничким снагама а прије свега у сарадњи са Привредном комором Републике Српске и локалним привредним коморама организујемо акције и договоримо начине за вакцинацију као би у наредном периоду што већи број становника вакцинисали - истакла је Сузана Гашић, министарка трговине и туризма.

Радници презадовољни што не морају губити вријеме и што је вакцинација могућа и на радном мјесту.

Из Министарства здравља најаве и за друге олакшице приликом вакцинације.

- Видјећемо да се организују и мобилни тимови у домовима здравља како би становништво у теже доступним подручјима могли да се вакцинишу - поручио је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите

Дом здравља Приједор сутра почиње масовнију вакцинацију, а локални дом здравља позива сановништво Требиња да се информишу о могућим терминима јер треба да стигне око 1.300 доза Синофарм, Синовак и Фајзер вакцина.