latinica  ћирилица
13/07/2021 |  11:05 ⇒ 11:35 | Аутор: sputniknews.com

У Србији почиње ригорозна контрола поштовања мјера

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Србије Горан Стаменковић изјавио је данас да су надлежни почели ригорозну контролу поштовања свих противепидемијских мјера.
Београд (Фото: Shutterstock) -
Београд (Фото: Shutterstock)

Стаменковић је за РТС рекао да санитарна и све друге инспекције, комунална милиција и комунална инспекција у овом тренутку усмјеравају надзоре према угоститељским објектима, туристичким центрима, објектима за организовање свадби и других приватних прослава, али и према јавном превозу.

Навео је да ће фокус бити на поштовању броја корисника услуга на одређеној површини - поштовање наредбе министра здравља да сваки објекат мора да има обавјештење о површини, о броју могућих корисника у односу на квадратуру, у односу на могућност и пружање услуга.

- Посебно ћемо да водимо рачуна о дистанци и о ношењу заштитних маски - истакао је Стаменковић.

Он је навео да су у првих 11 дана јула републичке и локалне инспекције извршиле 15.363 надзора и да није било изречених забрана коришћења објеката као што је то било у ранијем периоду.

- Имали смо 37 налога, а у јуну 242 налога и 11 забрана - навео је Стаменковић.

Истакао је да је посебан проблем јавни превоз у коме, како је навео, дио грађана, али и возача, не носи маске.

- Апелујем на сва правна лица која се баве јавним превозом да мало пооштре свој унутрашњи надзор, своју унутрашњу контролу јер многи возачи не носе маске, што није добро, дају лош примјер грађанима и путницима - нагласио је Стаменковић.

Навео је да грађани имају двије опције - да поштују мјере или да их не поштују, што би, како је указао, довело до погоршања епидемиолошке ситуације у земљи.