latinica  ћирилица
14/07/2021 |  14:57 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Радио Српске у Петрову - природа, младост и таленат (ФОТО)

У средишњем дијелу Републике Српске, у појасу нижих планина, између ријека Босне и Спрече, смјештена је планина Озрен, у чијем се подножју налази општина Петрово.
Радио Српске у Петрову - Фото: РТРС
Радио Српске у ПетровуФото: РТРС

Према званичним подацима, ова општина егзистира од 1929. до 1962. године, када је извршено њено припајање општини Грачаница, док је статус општине враћен 1991. године. Са популацијом од нешто више од седам хиљада становника, обогаћена природним љепотама, на површини од 109 квадратних километара, ова општина граничи са градом Добој и општинама Грачаница, Маглај и Лукавац. Чак шест и по хиљада хектара је под шумом, што и јесте један од најважнијих природних ресурса, на чему се базира привреда ове општине.

- Једна од културних заоставштина из 13. вијека јесте манастир Светог Николе, задужбина краља Драгутина, који је вијековима стјециште духовног културног и образовног живота на овим просторима - подсјећа професор географије и хроничар овог дијела Републике Српске, Миломир Васић, гостујући у емисији Заједнички талас која је реализована из општине Петрово.

Предсједник скупштине општине, Зоран Благојевић истиче да је главни циљ да општина Петрово уђе у круг развијених општина Српске, јер обилује природним потенцијалима и ресурсима.

- Ова општина једна је од највећих произвођача ЦО2 у регији, а привреда се базира на дрвопреради, металној производњи и извозом минералних сировина - додаје Благојевић.

- Акценат је на водоснабдијевању, рјешавању питања отпадних вода као и управљање чврстим отпадом, што је план да се у стратегији оформљеној за период од 2021-2027 године учини - поручује Благојевић и додаје да је у протеклој, иако тешкој години за све, поред инфраструктурних пројеката, посредством извоза робе, остварена и добит од 13,5 милиона КМ.

А да је ово подручје богато минералима и природним љековитим водама, показује и новоизграђени комплекс Терме Озрен, који посједује 11 базена, а због велике посјећености уврштен је у туристичку понуду ових крајева.

- Комплекс који је прошле године, у пуном јеку короне, пуштен у рад, заживио је посредством туристичких ваучера које је дијелила Влада Српске, а већ је стекао сталне посјетиоце - каже менаџер продаје Терме Озрен, Оља Гаврановић.

У општини Петрово заступљено је 87 привредних предузетника, од којих доста чине приватна газдинства, која се баве привредом и пољопривредом. Један од њих је породица Ристић која се породично од 2004. године бави сточарством.

- Имам 50 грла стоке, 20 крава је у мужи од којих дневно добијем око 450 литара млијека. Сви смо укључени у овај посао, моја супруга и три сина - каже млади сточар, Бојан Ристић.

Да је пољопривреда у процвату говори и инжењер пољопривреде, Јелена Радић, која се прије 10 година, по завршетку факултета вратила у Петрово, а данас у свом пластенику има 25 хиљада различитих биљака.

- Производња садног материјала и паприка рога је најисплативије, а све продајем од куће - истиче Јелена за наш Радио и додаје да у сезони у пластенику проводи више од 10 сати дневно.

Богатство обичаја, народне ношње и инструмената карактеристика су за овај крај, рекла је професорка музике у пензији, Смиља Ђуричић, која свира више од пет инструмената.

- Озренска двојница је лијева и краћа од двојница из других крајева - објашњава Ђуричићева.

Петрово је поносно својим КУД "Карановац", основано давне 1952. године, које је чувар традиције Озренског краја.

- На бројним фестивалима на којима смо учествовали широм свијета, поносно смо представљали традицију Озрена, што се види и кроз аутохтоне ношње старе 200 година - каже предсједник КУД-а "Карановац", Остоја Ђурић у емисији Заједнички талас.

Младост и таленат нешто су што оживљава Петрово, а прави примјер су десетогодишњи хармоникаш Лазар Благојевић, који је поред бројних освојених златних медаља у БиХ освојио и златну медаљу на такмичењу у Грацу, млада пјевачица у успону Неда Петрушић и млади пјесник Војислав Илић чија је прва збирка пјесама објављена прошле године.

Природне љепоте и врхови питоме планине Озрен права су дестинација за одмор у природи.

- Рекреативном шетњом, дуж 200 километара означеном планинском стазом, можете се попети на врхове Краљица, Гостиљ и Острвицу уједно и највишег врха ове планине с надморском висином од 918 метара, гдје поглед одузима дах - каже предсједник планинарског друштва "Озрен Краљица 883", Анђелко Шешлак.

Да је све у духу покрета, омладине и дружења, говори и чињеница да у општини Петрово постоје три фудбалска клуба, од којих је један женски, чије постојање датира још од 2007. године.