latinica  ћирилица
14/07/2021 |  18:37 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Ратари у Градишци приводе крају жетву пшенице (ВИДЕО)

Ратари у Градишци приводе крају жетву пшенице. На преосталим површинама у брдском дијелу приноси су на парцелама гдје су примјењене комплетне агротехничке мјере, у рангу оних остварених у Лијевче пољу. Задовољни и произвођачи сјеменске пшенице у Козарској Дубици.
Жетва пшенице - Фото: илустрација
Жетва пшеницеФото: илустрација

Радомир Обрадовић из Драгеља, и поред неповољних услова јесенас током сјетве, ове године остварио је натпросјечне приносе.

- Има мјеста гдје је пшеница издала, гдје је мокро било док на сувљим подручјима ја имам приносе пшенице око 600 килограма по дунуму и то је заиста солидан принос - каже Обрадовић.

Да би на неквалитетнијем земљишту у брдском дијелу, били остварени резултати приближни онима у равници, потребно је одабрати адекватне хибриде и примјенити комплетну заштиту, посебно у фази класа, кажу агрономи.

- И по квалитету и по оствареним приносима мислим да испуњавају захтјеве наших пољопривредних произвођача и да могу дати економски оправдане приносе што се тиче овог нашег сортимента стрних жита - истакао је Драгиша Лопандић, агроном.

Примјењена комплетна агротехника допринијела је одличним приносима и квалитету сјеменске пшенице, коју су у предузећу "Јелена", јесенас засијали на више од 120 хектара.

Као и за произвођаче меркантилне пшенице, ресорно министарство, прије два дана исплатило је и подстицаје за произведену сјеменску пшеницу.

- Ми смо већ уз овај подстицај за пшеницу исплатили и подстицаје за производњу домаћих сјемена и министарство већ годинама уназад помаже произвођачима домаћег сјеменског материјала и тако ће бити и у будуће - рекао је Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Већину овогодишњег рода откупиће и ускладиштити погони за производњу сточне хране, по стандардним берзанским цијенама. У Козарској Дубици млинари за квалитетнију пшеницу, са већим процентом протеина, произвођаима плаћају по 40 пфенига за килограм.