latinica  ћирилица
16/07/2021 |  15:15 ⇒ 22:20 | Аутор: СРНА

Додик: Тужба против судија, Уставни суд БиХ политички орган (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће поднијету тужбу против судија Уставног суда БиХ, који, како је истакао, стално доказује да је политички орган и да ради неуставно.

- Покренуо сам питање заставе, само да би се видјело да тај уставни суд не одлучује по Уставу, него одлучује по неким својим критеријумима. Нигдје нема доказа да је Предсједништво БиХ, за шта је било надлежно, потврдило одлуку о Закону у о застави и њима то није било довољно, што је законски и уставни основ да Предсједништво усвоји закон о застави, а они су сматрали да то није потребно - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је нагласио да је "неподношљиво на тај начин односити се према самом уставу, који треба да бране".

Додик је поручио да ће као члан Предсједништва БиХ поднијети за сваког од тих судија кривичну пријаву за кршење Устава и злоупотребу положаја и овлаштења, и за стране и домаће судије.

- За домаће, овдје, а стране, видјећемо, у земљама из којих долазе - рекао је Додик.

Он је истакао да "ово нема никаквог смисла" и да је све ово "лакрдија у БиХ".

- Законски услов је да Закон о застави буде усвојен на парламанету и да га потврди Предсједништво Бих које то никада није урадило и они кажу да је то у реду - закључио је Додик.

Уставни суд БиХ утврдио је да је Закон о измјенама и допунама Закона о застави БиХ, који је својом апелацијом оспорио српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, у сагласности са Уставом БиХ, сазнаје Срна.