latinica  ћирилица
16/07/2021 |  15:44 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

"Одлука о концесијама је ујдурма против Републике Српске"

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да судије Уставног суда БиХ више раде на распакивању БиХ него све политике у БиХ и да је одлука о апелацији 24 посланика Парламентарне скупштине БиХ на концесије за изградњу хидрелектрана на Дрини ујдурма против Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Веома је јасно да су на простору Републике Српске који не додирује ни спољне границе БиХ нити је у додиру са ентитетском линијом дате концесије за изградњу хироелектрана - рекао је Додик новинарима у Сарајеву поводом одлуке Уставног суда БиХ да апелацију посланика која се односи на изградњу хидроелектрана на Дрини рјешава Комисија за концесије БиХ.

Он је подсјетио да је Федерација БиХ издала више од 300 таквих концесија и да их нико није спорио.

- Ја их нећу спорити никада јер то припада Федерацији БиХ, али је одједном направљена тривијална камуфлажа око тога. Каква Комисија за концесије БиХ да рјешава спорове? - питао је Додик.

Додик је истакао да "то нигдје не постоји".

- То није законска обавеза, па не може бити ни уставна. Нажалост, ово што ради Уставни суд и те наводне судије више раде на распакивању БиХ него сви политички напори - рекао је Додик.

Уставни суд БиХ данас је у Сарајеву наложио Комисији за концесије БиХ да у својству Заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три мјесеца од дана достављања ове одлуке, ријеши спорна питања између БиХ и Републике Српске настала у вези са додјелом концесија, сазнаје Срна у Уставном суду.