latinica  ћирилица
16/07/2021 |  16:06 | Аутор: СРНА

Доставити информације свим органима о узроку помора рибе

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске инсистира на достављању информација свим надлежним органима о узроку помора рибе у рибњаку "Штрпци" у општини Прњавор и предузетим активностима којима ће бити ријешени настали проблеми и спријечен даљи утицај на животну средину и здравље људи.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

Према информацијама добијеним од инспекције, заједничко поступање надлежних инспектора извршено је данас и том приликом ветеринарски инспектор наложио је одговорном лицу да у року од 72 часа поступи у складу са његовим упутама и Законом о нуспроизводима животињског поријекла, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Надлежни инспекцијски органи претпостављају да је узрок инцидента недостатак воде у објектима рибњака, као и недостатак кисеоника у води потребног за технологију узгоја рибе.

Министарство је одмах по сазнању о инциденту затражило од надлежних инспекцијских органа да се изврши увид на лицу мјеста, како би се по хитном поступку приступило извршењу активности на збрињавању насталог отпада и предузимању мјера да се спријечи евентуално даље загађење животне средине и утицај на здравље људи.

Овај рибњак посједује важећу еколошку дозволу, издату од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију 2019. године којом су прописани услови и мјере с циљем заштите свих сегмената животне средине и здравља људи.

Надзор над испуњавањем и спровођењем прописаних мјера врше надлежни републички и инспектори у јединицама локалне самоуправе.

Министарство у претходном периоду није запримило никакве примједбе и притужбе о евентуалним неправилностима у испуњавању мјера прописаних еколошком дозволом.