latinica  ћирилица
17/07/2021 |  10:04 | Аутор: РТРС

Вишеград: Веслање на дасци осваја регион и свијет (ВИДЕО)

Да ли сте чули за СУП најбрже растући водени спорт данашњице. СУП је скраћеница енглеског назива "Станд Уп Паддлинг", односно усправно веслање на дасци, најновију врсту рекреације за све авантуристе који воле сурфати на мирној површини воде. Много је разлога због чега се интерес за овом врстом спорта шири: једноставан је, забаван, покреће све мишиће. Код нас је веома популаран на Дрини, тачније код Вишеграда.
Вишеград - Фото: РТРС
ВишеградФото: РТРС

Веслање на дасци је спорт на води погодан за све генерације, од 7 до 77 година. Вожња СУП даске је забаван и једноставан вид сурфовања на мирним водама. Вожња СУП даске настала је као спорт у Африци, али је највећу популарност стекла на Хавајима. Представља један од спортова који су врло брзо у свијету стекли популарност.

- СУП је даска за стојеће веслање. Настала је мјешавином сурфинга и кануа. Прича каже да је стари сурфер са Хаваја који није могао више да сурфује узео даску и весло и тако сурфовао. Друга прича каже да је супинг близак кануу. Када видите кануисте на води они су најближи суперима. Супинг је много масовнији у рекреативном него у такмичарском смислу , иако постоје и такмичења у супингу. То је лијеп спорт да будете у контакту са природом један на један - наглашава Владо Марковић из Центра за активни туризам "Кањон".

На приједлог пријатеља заљубљеници у ријеку Дрину одлучили су да у оквиру Центра за активни туризам промовишу "супинг".

- Мој колега са факултета иначе авантуриста видио је на путовањима суп даске и он је дао идеју како би то у Вишеграду требало да се направи нешто што је атрактивно, напреднија туристичка понуда. Ми градимо ову причу и надам се да смо успјели да поставимо основу за нешто даље - наставио је Марковић.

Вишеградски супери истичу да међу грађанима и туристима нарочито млађим влада интересовање да пробају ову својеврсну атракцију.Ријеч је о потпуно безбједном спорту, а да би се неко обучио са супера потребно је 10 минута

Велика је експанзија туриста који долазе и све је више људи који желе да на Дрини возе кајаке и СУП даске. Имамо доста туриста из Србије који долазе у Вишеград баш са циљем да науче стојеће веслање и да осјете ријеку Дрину - каже Дејан Фуртула.

Центар за активни туризам Кањон још увијек је у изградњи.Његови чланови кажу наредне године биће у пуном капацитету.

У циљу нам је да поокренемо и мали бар, плажу за сунчање. На горњем дијелу је камп простор за шаторе, имаћемо два три нивоа Центра и људи једноставно кажу да је ово невјероватно мјесто на 150 метара од ћуприје - додао је Фуртула.

Показало се да туризам у природи има праву вриједност и дугорочни потенцијал, а нарочито уз ријеке. новитетом попут СУПинга сигурно је да ће овај дио Републике Српске бити још популарнији и атрактивнији нарочито за љубитеље "ходања" по води. Ријетко који водени спорт може спојити забаву, координацију покрета, равнотежу, физичку спремност, и разгледање природних љепота као што је веслање на води у стојећем ставу, зато искористите љето и пробајте СУП.