latinica  ћирилица
17/07/2021 |  11:42 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

До краја дана могуће обилније падавине; Заштитите имовину од бујица и клизишта (ВИДЕО)

У послијеподневним и вечерњим часовима очекују се обилније падавине. Тако ће бити све до понедјељка. Ресорно министарство апеловала je на становништво да заштити имовину, због могуће појаве изливања бујичних потока и могуће мјестимичне појаве клизишта. Најављена промјена времена у Српску и региону донијела је јаку кишу праћену грмљавином. Синоћ су у Модричи поплављене градске улице, подрумске просторије појединих домаћинстава, пословни објекти и пијаца.
Поплаве у Модричи - Фото: РТРС
Поплаве у МодричиФото: РТРС

Киша праћена грмљавином синоћ је поплавила улице Модриче.Ријека Босна је у кориту и 60 центиметара испод коте одбране од поплава. Иако се вода повукла са улица, грађани у страху од нових поплава.

Засједао је општински Кризни штаб, који је наложио све мјере заштите од евентуалних падавина наредних дана и предузимање свих мјера како би се ублажиле посљедице невремена.

Обилна киша и у ФБиХ на подручју Средњобосанског и Зеничко-добојског кантона, изазвала је проблеме у Жепчу, Завидовићима и Витезу. Широм кантона из корита су се излиле мање бујичне ријеке. Отежано је и одвијање саобраћаја.
Невријеме и у више градова Србије. Град величине јајета и јак вјетар погодио је дијелове општине Рашка, гдје су страдали засади воћа, аутомобили, куће.

Невријеме је протутњало и кроз Пирот. Улице су биле под водом, домаћинства без електричне енргије. Јака киша с градом падала је и у Краљеву. Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је хитно упозорење на јаке падавине и град на подручју Уба, Обреновца, Сјенице и на потезу од Приштине до Куршумлије.

Подигнута је максимално приправност сектора за ванредне ситуације, а упућено је и упозорење локалним самоуправама да преузму превентивне мјере да се ризици од бујичних поплава смање на минимум.