latinica  ћирилица
17/07/2021 |  12:12 ⇒ 12:13 | Аутор: klix.ba

Спремност за разговор са властима о условима за кредит

Шеф Мисије ММФ у БиХ Алина Ијанцу изјавила је да је ова финансијска институција спремна да поново разговара са властима у БиХ о кредиту и пакету реформи које ће промовисати снажан и одржив повратак у земљи.
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock) -
ММФ/илустрација (фото: Shutterstock)

Она је навела да су примјери договорених и проведених реформи нови закон о акцизама на гориво, који је ослободио финансирање јавних инвестиција у инфраструктурне пројекте и реформе за јачање банкарског сектора, те усклађивање банкарске регулативе с регулативом ЕУ.

- У контексту прошлогодишњих преговора, ММФ је тражио од власти да проведу реформе, ради јачања јединственог економског простора, унапређење управљања изградње отпорније и инклузивније економије у вријеме након пандемије вируса корона. Нажалост, тада нисмо успјели да постигнемо договор - истакла је Ијанцу.

Резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел навео је да провођење економских реформи широм свијета наилази на политичке отпоре, те да је то случај и у БиХ, гдје постизање консензуса између различитих политичких опција "може бити тешко".

Према његовим ријечима, ММФ ће и даље подстицати власти да усвоје реформе које ће ублажити економски пад усљед пандемије и вратити БиХ на пут вишег економског раста, а истовремено убрзати њено приближавање ЕУ.

Џуел је рекао да је ММФ до сада пружао финансијску помоћ БиХ у буџетске сврхе, што укључује потрошњу на здравство, накнаде за незапослене и подршку бизнисима, преноси портал  Кликс.

Он је истакао да ММФ не прати новац који даје, али детаљно анализира буџете и квалитет потрошње влада у БиХ, те навео да су у оквиру Инструмента за брзо финансирање из прошле године тражили од власти у земљи да објаве податке о онима који су примили помоћ за ублажавање посљедица изазваних пандемијом вируса корона.

- У оквиру проширеног фонда ЕЕФ-а из 2016. поставили смо лимите властима у погледу фискалног дефицита и горње границе за текућу потрошњу. Коначно, на грађанима БиХ је да држе своје лидере одговорним за утрошак новца, јер буџети су предмет ревизија, а буџетски извјештаји се разматрају у парламентима - рекао је Џуел.