latinica  ћирилица
17/07/2021 |  12:43 ⇒ 16:01 | Аутор: Агенције

Пукла брана на ријеци Рур; Расте број страдалих у катастрофалним поплавама (ВИДЕО)

Број жртава у катастрофалним поплавама у западној Европи повећан је изнад 150, док се спасиоци боре да рашчисте разорена подручја и спријече већу штету.
Поплаве - Фото: AP
ПоплавеФото: AP

Брана на ријеци Рур у округу Хајнсберг, у савезној држави Сјеверна Рајна-Вестфалија, на западу Њемачке, пукла је ноћас, па су спасиоци евакуисали око 700 мјештана, преноси лист Велт.

Како се наводи, јутрос ниво воде стагнира, али је ситуација и даље напета.

Ниво ријека и воде на поплављеним подручјима у многим градовима и даље је веома висок, на стотине оштећених кућа се иурушава под налетом бујица, а спасиоци даноноћно трагају за преживелима у најугроженијом дијеловима на западу Њемачке.

Према подацима полиције, најмање 133 особе су погинуле у поплавама, укључујући око 90 људи у округу Арвајлер јужно од Келна, а стотине људи се и даље воде као нестале.

Поплаве су прекинуле испоруку струје и телекомуникационих веза у државама Рајна Палатинат и Сјеверна Рајна Вестфалија.

Невријеме и поплаве су погодиле и дијелове Белгије и Холандије, док је у Белгији страдало најмање 20 особа.

Предсједник Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је да је "запањен" разарањем које су изазвале поплаве и упутио апел да се пружи помоћ породицама погинулих и градовима који су претрпјели разарања.

Иако су из Европске службе за упозоравање на поплаве почетком протекле недјеље упућена упозорења, експерти се питају због чега је број жртава овако висок, а експерт Хана Кок је оцијенила да се догодио "монументални системски пропуст".

Министар унутрашњих послова Њемачке Хорст Зихофер указао је да земља у будуће мора да буде "много боље припремљена", оцијенивши да су поплаве резултат климатских промјена.