latinica  ћирилица
17/07/2021 |  12:54 ⇒ 13:00 | Аутор: Агенције

Иран: Хиљаде људи на улицама због несташице воде

Један младић је убијен током друге ноћи протеста због несташице воде на југозападу Ирана, изјавио је локални званичник и за пуцњаву оптужио наоружане демонстранте, јавља агенција ИРНА.
Протести у Ирану - Фото: AFP
Протести у ИрануФото: AFP

Иран се суочава са најгором сушом у посљедњих 50 година, а протести су избили због несташица воде у неколико градова и мјеста у нафтом богатој провинцији Кузестан.

Несташица воде није погодила само домаћинства већ је опустошила пољопривреду и сточарство и довела до нестанка електричне енергије.

- Током скупа, изгредници су пуцали у ваздух да би испровоцирали људе, али на несрећу један метак погодио је једног младића и убио га - рекао је Омид Сабрипур, шеф губерније у граду Шадеган.

На видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама чују се пуцњи, виде се демонстранти који пале аутомобилске гуме како би блокирали путеве и снаге безбједности које покушавају да растјерају огорчене грађане.

Током протеста људи су оштро прозивали врховног вјерског вођу ајатолу Алијем Хамнеијем и скандирали "Смрт диктатору" и "Смрт Хамнеију".

Посљедњих недјеља хиљаде радника у кључном иранском енергетском сектору такође су одржали протесте, тражећи боље плате и радне услове на гасним пољима и неким рафинеријама у великим градовима на југу земље.