latinica  ћирилица
17/07/2021 |  13:35 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом: Жртве свештеномученика за христолики народ (ВИДЕО)

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је током бесједе у Возући да су током бурне историје на овим просторима свештеници Српске православне цркве жртвовали себе да би, кроз жртву, осветили Цркву и српски народ, како би српски народ био Христолики народ.
Завидовићи - Свепархијски сабор сјећања - Фото: СРНА
Завидовићи - Свепархијски сабор сјећањаФото: СРНА

Митрополит Хризостом је истакао да су се за спасење српског народа жртвовали и свештеномученици дабробосански, због којих је данас у манастиру Свете Тројице у Возући одржан Свеепархијски сабор сјећања на оне који су пострадали од усташа од 1941. до 1945. године и од безбожника послије 1945.

- Црква наша је црква мученика и свештеномученика. До дана данашњег хришћани страдају управо онако како је страдао њихов учитељ Исус Христ - рекао је митрополит Хризостом.

Владика је додао да су пут мучеништва и посвећења у жртви, као пут искупљења од гријехова против Бога и природе изабрали и свештеномученици митрополит дабробосански Петар Зимоњић и свештеник возућки Јован Зечевић.

Митрополит Хризостом данас је златним Орденом Светог Петра митрополита дабробосанског одликовао завидовићког свештеника Зорана Живковића због његовог дводеценијског обновитељског дјеловања на овом подручју.

Владика Хризостом служио је данас у немањићком манастиру Свете Тројице у Возући Свету архијерејску литургији уз саслужење око 120 свештеника из Митрополије дабробосанске, уз присуство чланова Завичајног удружења "Завидовићани" и великог броја вјерника.

Након литургије, служен је парастос за страдале у Другом свјетском рату и у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Завичајног удружења "Завидовићани" са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао Срни да се култура сјећања на истину и околности страдања Срба овог краја и њиховог вјековног постојања мора отргнути од заборава.

Благојевић је навео да је на данашњи дан 1941. године, у усташки логор Даница код Копривнице, први логор у тадашњој Независној Држави Хрватској, из Возуће депортован манастирски свештеник Јован Зечевић и 19 виђенијих Срба, махом представника соколских друштава, како би код Срба спријечили покушај организованог отпора уочи хватања око 350 мушкараца и њиховог депортовања у злогласни логор у Јасеновцу.

Он је подсјетио да српском народу судбина није била боље наклоњена ни током одбрамбено-отаџбинског рата, када је спроведено етничко чишћење 40.000 Срба са зеничке регије, а почињени стравични злочини у Возући, долином ријеке Криваје и на Озрену.

Благојевић истиче да је по директној наредби лидера Бошњака Алије Изетбеговића 10. септембра 1995. године покренута офанзива када је спаљено 30 српских села и протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

Свеепархијски сабор је скуп који окупља све свештенике Митрополије дабробосанске, свештенике из осталих епархија и вјернике.

На приједлог митрополита Хризостома, Свети архијерејски синод је одлучио да се прослављање свештеномученика Митрополије дабробосанске, умјесто 11. јула, обиљежава 17. јула, односно сваке године у суботу по Петровдану.