latinica  ћирилица
17/07/2021 |  15:42 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Посвета обновљене жупне цркве Светог Филипа и Јакова

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица данас је предводио посвету и мисно славље обновљене жупне цркве Светог Филипа и Јакова у Мркоњић Граду.
Мркоњић Град, бискуп Комарица - посвета обновљене жупне цркве - Фото: СРНА
Мркоњић Град, бискуп Комарица - посвета обновљене жупне црквеФото: СРНА

Мркоњићки жупник Дарко Анушић рекао је новинарима да је осам година чекао дан да црква буде обновљена, наглашавајући да је она ту на дику и понос, не само католика, него свих грађана овог града добре воље.

- Прије нешто мање од осам година именован сам овдје за жупника и дошао, да не кажем, на голу земљу. Црква је обновљена захваљујући драгом Богу, добрим људима и институцијама - рекао је Анушић и захвалио свима који су помогли обнову.

Генерални конзул Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић, који је присуствовао данашњој церемонији, рекао је да је ово значајан догађај и да црква од данас ради у пуном опсегу, те да се људи ту могу окупљати.

- Ово је врло важно за Хрвате, али и за читаву заједницу у Мркоњић Граду. Као што је рекао бискуп у својој проповиједи - богомоље могу само окупљати људе и ширити добру ријеч, мир - рекао је Пиличић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић истакао је да вјерске објекте треба обнављати јер су то мјеста која доносе добро и гдје се народ окупља.

- Општина је учествовала у обнови католичке цркве и драго ми је да данас присуствујем миси. Драго ми је што се окупио знатан број људи, не само суграђана, него и из околних градова - рекао је Вођевић.

Мјештанка Марија Врбанац рекла је да је пресрећна и да је важно да жупа функционише.

Данас је уједно обиљежено и 200 година од оснивања жупе у Мркоњић Граду.

Црква Светог Филипа и Јакова је 1992. године спаљена, а 2005. године је стављена под кров како би било спријечено даље пропадање.