latinica  ћирилица
17/07/2021 |  18:38 | Аутор: Б92

Ферстапену побједа у историјској трци Ф1

Возач Ред Була Макс Ферстапен побиједник је прве, историјске "спринт" трке у Формули 1.

Холанђанин је освојио пол позицију на трци за Велику награду Велике Британије на стази Силверстон у трци која је замијенила стандардне квалификације, први пут у историји. Возиће се још два пута ове сезоне – у Монци и Сао Паолу.

Ферстапен је до петог пола у сезони дошао за секунду и по испред актуелног шампиона Луиса Хамилтона из Мерцедеса, док је трећи био тимски колега Британца Валтери Ботас.

Из другог стартног реда ће кренути возач Ферарија Шарл Леклер, пети ће стартовати возач Мекларена Ландо Норис, а шести његов тимски колега Данијел Рикардо.

До десетог места су још возачи Алпина Фернандо Алонсо, који је напредовао за четири позиције, Астон Мартина Себастијан Фетел, Вилијамса Џорџ Расел и Алпина Естебан Окон.

Већ у првој кривини Ферстапен је обишао Хамилтона, који је стартовао са прве позиције, а Хамилтон је до краја круга покушао са нападом, али није успео да врати позицију.

Ферстапенов тимски колега Серхио Перес (седми у том тренутку) је у петом кругу направио грешку, излетио са стазе, да би се вратио на 19. мјесто, и у последњем кругу се повукао.

До краја Ферстапен је одржао предност и дошао је до пол позиције пред недјељну трку.

Спринт квалификације вожене су на стази Силверстон пред пуним трибинама, а побједник Ферстапен добиће три бода, Хамилтон два, док ће Ботас добити један бод.

Ферстапен сада има 185 бодова, Хамилтон 152, Перес је остао трећи са 104 бода, Норис је четврти са 101 бодом, док је пети Ботас са 93. бода у генералном пласману.

Трка за Велику награду Велике Британије вози се у недјељу од 16.00.