latinica  ћирилица
17/07/2021 |  19:16 ⇒ 18/07/2021 | 12:54 | Аутор: РТРС

Модрича: Санирају се штете након синоћњег невремена (ВИДЕО)

Најављена промјена времена у Српској и региону донијела је јаку кишу праћену грмљавином. Синоћ су у Модричи поплављене градске улице, подрумске просторије појединих домаћинстава, пословни објекти и пијаца.
Мјештани Модриче санирају штету од поплава (Фото: Вид Благојевић) -
Мјештани Модриче санирају штету од поплава (Фото: Вид Благојевић)

Републичка управа цивилне заштите пружиће општини Модрича материјално-техничку подршку и, уколико буде потребно, ангажовати људство ради санације штете настале усљед поплава које су захватиле ову општину, договорено је данас на састанку директора те управе Милана Новитовића са начелником Модриче Јовицом Радуловићем.

У сливу ријеке Босне очекује се знатнији раст водостаја, а у Добоју и Модричи прогнозира се достизање коте редовне одбране од поплаве са врхом поплавног таласа са понедјељка на уторак, 19. на 20. јул, упозоравају из Вода Српске.

Данас су екипе на терену и град је очишћен. Иако се вода повукла са улица Модриче, грађани у страху од нових поплава. Међу поплављеним домаћинствима је и домаћинство Јоке Лакић.

- Живим у Модричи 30 година. Била сам и када су биле обје полаве и радила сам, али никада није било овако. За само сат времена вода је ушла и нисмо могли ући у зграду - рекла је Лакићева.

Општински Кризни штаб наредио је мјере заштите од евентуалних падавина наредних дана. Штете су огромне.

- Стање елементарне непогоде није проглашено јер је вода захватила један дио града, уже градско језгро, али ћемо свакако данас прогласити стање приправности и тражити помоћ од свих нивоа власти - рекао је Радуловић..

Са начелником општине у Модричи се састао и предсједник Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић. Сагледане су посљедице и разговарано о даљим заједничким активностима.

Обилна киша и у ФБиХ на подручју Средњобосанског и Зеничко-добојског кантона, изазвала је проблеме у Жепчу, Завидовићима и Витезу. Широм кантона из корита су се излиле мање бујичне ријеке. Отежан је и саобраћај.

Невријеме и у више градова Србије. Град величине јајета и јак вјетар погодио је дијелове општине Рашка, гдје су страдали засади воћа, аутомобили, куће.

Невријеме је протутњало и кроз Пирот. Улице су биле под водом, домаћинства без електричне енргије. Јака киша с градом падала је и у Краљеву.

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је хитно упозорење на јаке падавине и град на подручју Уба, Обреновца, Сјенице и на потезу од Приштине до Куршумлије.