latinica  ћирилица
18/07/2021 |  07:56 ⇒ 12:55 | Аутор: РТС

Милвоки на корак до титуле (ВИДЕО)

Кошаркаши Милвокија направили су велики брејк у Аризони који би могао да им донесе шампионски прстен у НБА лиги, пошто су у финалној серији сада повели 3-2 у победама против Финикса. Бакси имају меч лопту за титулу у окршају са Сансима, након тријумфа у петој утакмици резултатом 123:119. Прву прилику за освајање шампионског прстена екипа из Висконсина имаће у ноћи између уторка и сриједе, када је на програму шеста утакмица.

Изабраници Мајка Баденхолзера имају прилику да направе невјероватан успјех и врате титулу најјаче лиге свијета у Милвоки након тачно 40 година.

Бакси су само једном у историји били НБА шампиони, а сада су, послије још једне изузетне серије побједа, на корак до огромног подвига.

Тим који храбро предводи двоструки МВП Јанис Адетокумбо је прво елиминисао највеће фаворите за титулу Бруклин нетсе, а потом у конференцијском финалу био бољи од Атланте са 4-2.

Били су "јелени" и тада у заостатку, док су сада надокнадили два пораза, иако су имали пет дана мање за одмор од "сунца", који су убједљиво надиграли Денвер и Клиперсе.

Ипак, када су изједначили на 2-2 у серији очигледно је "моментум" био на њиховој страни па им није сметало што су прву четвртину завршили у дебелом минусу. Финикс је дуел на свом паркету сјајно отворио и након првих 12 минута имао чак 16 поена предности (37:21).

Чинило се да ће већ тада успјети да сломи отпор противника, али се десило потпуно супротно – Милвоки је узвратио, брзо истипио разлику, а до краја другог дијела убацио чак 43 поена и на одмор отишао са малом предношћу.

Отпор домаћина гости су сломили у трећем периоду, отишли на двоцифрени вишак и потом у четвртом имали максималних +14. Финикс је притиснуо у финишу, али није успио да се резултатски врати, да би споменути Адетокумбо сјајним алеј-упом затворио утакмицу у "Футпринт центру".

Управо је Грк био прва фигура меча са 32 поена (14/23 из игре), девет скокова и четири асистенције. Адетокумбо је водио саиграче до тријумфа упркос што је промашио чак седам слободних бацања од 11 покушаја, а занимљиво је да је 40 минута одиграо без изгубљене лопте.

Пратио га је Крис Мидлтон са 29 поена, седам ухваћених лопти и пет успјешних додавања, док је Џру Холидеј додао два поена мање и имао 13 асистенција.

На другој страни, Девин Букер је вукао "сунца" са 40 поена, Крис Пол је уписао дабл-дабл (21 поен и 11 асистенција), баш као и Диандре Ејтон (20 поена и 10 скокова).

Серија се сада сели у Висконсин, гдје ће Милвоки пред својим навијачима имати прилику да се домогне првог шампионског прстена од 1971. године.