latinica  ћирилица
18/07/2021 |  12:10 ⇒ 14:43 | Аутор: РТРС

Пореска управа: Буџет Српске оштећен за 4,4 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске у првој половини ове године поднијела је 16 извјештаја тужилаштвима због сумње у почињена кривична дјела.
Пореска управа Рeпублике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Рeпублике СрпскеФото: РТРС

Инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе Републике Српске су у првој половини ове године надлежним тужилаштвима у Српској доставили 16 извјештаја против пореских обвезника због постојања основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет Српске у износу од око 4,4 милиона марака, наводи се у саопштењу Пореске управе Републике Српске.

У том периоду, инспектори су извјештаје подносили због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе овлаштења у привреди, те неправилног издвајања средстава и повреде обавеза вођења трговачких и пословних књига.

Од укупног броја поднијетих извјештаја, три извјештаја су поднијета Републичком јавном тужилаштву – Посебном одјељењу за сузбијање корупције и најтежих облика привредног криминалитета, седам извјештаја Окружном јавном тужилаштву Бањалука, два извјештаја Окружном јавном тужилаштву Приједор и по један извјештај окружним јавним тужилаштвима Бијељина, Приједор, Добој и Требиње.

Највише извјештаја надлежним тужилаштвима у том периоду, њих 12, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње дапорески обвезници утајили порезе и доприносе у укупном износу од 3.658.670 КМ штете за буџет Републике Српске. Поред тога, надлежним тужилаштвима поднијета су и два извјештаја против пореских обвезника због сумње у постојање кривичног дјела повреда обавеза вођења трговачких и пословних књига, чиме је буџет Српске оштећен за 122.069 марака.

Такође, инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове поднијели су и по један извјештај надлежним тужилаштвима због сумње у постојање кривичних дјела неправилно издвајање средстава правног лица и злоупотреба овлаштења у привреди, чиме је буџет Српске оштећен за 235.510 КМ, односно 372.340 марака.

Поређењем ових података са истим периодом прошле године може се закључити да је рад истражилаца Пореске управе Републике Српске из Одјељења за истраге и обавјештајне послове у 2021. години био интензивнији јер је надлежним тужилаштвима поднесено више извјештаја, а самим тим је разоткривена и већа штета по буџет Републике Српске. Наиме, у првој половини 2020. године надлежним тужилаштвима достављено је 13 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет Српске у износу од 3,2 милиона марака, што је за три извјештаја, односно 1,2 милиона КМ мање штете по буџет Српске него у истом периоду ове године.

- Наши инспектори ће и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске - рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Иначе, службеници Одјељења за истраге и обавјештајне су у првој половини ове године, поред поднесених 16 извјештаја надлежним тужилаштвима, радили и бројне друге послове и задатке из своје надлежности, па су тако између осталог провели бројне радње по захтјевима судова и тужилаштава, узели више од 100 изјава, извршили 30 провјера пословања и 24 анализе пословања предузећа, док је рађено и на међународној размјени информација, као и на размјени информација са институцијама Републике Српске и БиХ. Такође, извршено је и 18 информативних контрола и других радњи из дјелокруга рада овог одјељења, које је у оквиру Сектора за контролу, истраге и обавјештајне послове Пореске управе Републике Српске.