latinica  ћирилица
18/07/2021 |  13:05 ⇒ 13:05 | Аутор: СРНА

У Београду одржано 22. колективно вјенчање

У Старом двору у Београду данас је одржано 22. колективно вјенчање младих парова.
Београд - одржано 22. колективно вјенчање - Фото: СРНА
Београд - одржано 22. колективно вјенчањеФото: СРНА

Младенцима је испред Старог двора градоначелник Београда Зоран Радојичић пожелио срећу као домаћин, истакавши да је манифестација "Колективно венчање" лијепа традиција Београда којом се славе љубав и њени плодови.

- Прошле године, нажалост, ова манифестација није одржана због ситуације у вези са вирусом корона, али је ове године захваљујући више од 50 одсто вакцинисаних грађана могла бити одржана. "Колективно вјенчање" није значајно само за Београд јер и људи из региона желе да буду део свега овога - рекао је Радојичић.

Младенци су добили бидермајере и бурме, а на свечаности су наступили пјевачи, глумци и фолклорни ансамбл Академског културно-умјетничког друштва "Иво Лола Рибар".

Послије колективног венчања младенци су отишли на ручак у Скадарлију.

Манифестација "Колективно венчање" настала је још 1999. године као потреба да се помогне будућим брачним паровима, али и организује програм вјенчања који ће младенцима остати у трајном сећању.

Прошле године манифестација није одржана због епидемије, док је ове године, из истих разлога, учествовао нешто мањи број парова, иако је било пријављено њих 30.

Манифестација се традиционално одржава испред Старог двора, али је данас одржана у овој згради због неповољних временских прилика.