latinica  ћирилица
18/07/2021 |  15:05 | Аутор: СРНА

Оџак: Служен помен борцима

У Трњаку у федералној општини Оџак у капели посвећеној Светом апостолу Павлу служен је помен за 601 лице погинуло у Другом свјетском рату са овог подручја, као и за четири борца Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату из овог мјеста.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

Саво Вујичић, члан организационог одбора за изградњу капеле и аутор књиге "Трњак", истакао је да је ово четврти сусрет који окупља мјештане и дијаспору овог мјеста, те да је дужност свих да се сјећају својих предака и жртава које су дали да би се данас живјело у слободи.

Он додаје да је за новосаграђену спомен-цркву капелу до сада утрошено 60.000 КМ, не рачунајући бројне добровољне акције мјештана.

Вујичић је рекао да је 10.000 КМ утрошено за радове на осликавању у цркви, који и даље трају, а да се потпуно заврши овај објекат потребно је још 15.000 КМ.

Он је напоменуо да осликавање у цркви обавља млади иконописац Борис Завиша.

Капела је величине седам пута девет метара, а градња је почела у новембру 2017. на мјесном гробљу.

Иницијатива за изградњу капеле потекла је од Савјета мјесне заједнице Трњак.

За капелу је освештано звоно 2019. године, које је донирао Мирко Савић поријеклом из овог мјеста, а који живи и ради у Аустрији, а звоно је освештано у Цркви Светог великомученика Димитрија у Шамцу.

Вујичић каже да су изградњу капеле помогли општина Шамац, мјештани Трњака и Доње Дубице који живе у дијаспори, али и околних општина, те донатори из сва три народа са овог подручја.

У село Трњак, које је прије протеклог рата било већински насељено српским становништвом и имало 82 домаћинства, до сада вратило тек 10 домаћинстава.

Помену су, осим мјештана и дијаспоре, присуствовали и представници општине Шамац.