latinica  ћирилица
18/07/2021 |  17:05 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Требињци и Прњаворчани побједници релија Козара-Сутјеска

Традиционални ауто-рели Козара-Сутјеска, који је ове године окупио 110 учесника, након три дана такмичења широм Српске завршен је на Тјентишту побједом возача из Требиња и Прњавора.
Традиционални ауто-рели Козара-Сутјеска - Фото: СРНА
Традиционални ауто-рели Козара-СутјескаФото: СРНА

Претходна два дана одржана су такмичења на Козари и у Источном Сарајеву, а након данашњег завршног испита спретности у Долини хероја на Тјентишту, у генералном пласману у екипној конкуренцији славили су чланови АМКК Леотар из Требиња у групи "спринт", док су возачи из АМД Прњавор били најбољи у нешто споријој групи "турист".

У појединачној конкуренцији дугогодишњи шампион Сутјеске Вушко Башић из АМД Херцеговина из Требиња и ове године је био највјештији и најбржи у генералном пласману у групи "спринт", а у групи "турист" бољи од осталих био је његов клупски колега Мишо Миљанић.

Као и сваке године, осим брзине и спретности, бодовало се и поштовање саобраћајних прописа током оцјенске вожње, као и теоријско знање које је провјеравано саобраћајним тестовима.

- Било је сјајно. Ове године имали смо скуп у Источном Сарајеву, то је било централно мјесто гдје смо се скупили ми са истока и возачи са запада, а одатле смо кренули, возили слалом, испит спретности и тачности, радили теорију о познавању прописа, све смо сажели. Млађим возачима порука да се морају понашати у складу са прописима, како налаже полиција и стање на путевима, јер све мимо тога није добро - рекао је Башић.

У женској конкуренцији побиједила је Сања Томић из Источног Сарајева, док је најспретнији возач, односно најбољи у испитима спретности био Игор Милутиновић из АМКК Леотар.

Награђен је и најстарији учесник релија Ненад Бабић (73) из Лакташа.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић подсјетио је да је ово 20 послијератни рели, који баштини традицију некадашњег релија из времена бивше Југославије.

- Проширили смо рели, повезали два национална парка и између тога тражимо неку од битних туристичких дестинација које промовишемо, тако да рели има туристички, превентивно-образовни и културно-историјски карактер. Ове године укључили смо и СУБНОР, пошто је 80 година од почетка борбе против фашизма на овим просторима - навео је Бабић.

Он је нагласио да је најважнија порука релија Козара-Сутјеска да треба поштовати саобраћајне прописе, а да спортски возачи управо на оваквим догађајима имају прилику да на безбједан начин покажу спретност и брзину.

Поводом осам деценија од почетка борбе против фашизма, делегација, у којој су уз Бабића били и замјеник начелника општине Фоча Весна Рашевић и члан Предсједништва СУБНОР-а Српске Рајко Ћапин, положила је цвијеће на Спомен-костурницу партизанским борцима погинулим у Бици на Сутјесци.