latinica  ћирилица
18/07/2021 |  17:33 | Аутор: СРНА

Додик: Амерички амбасадор треба да зна да се мора поштовати слово Дејтона

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је именовање новог америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија ствар САД, али да он треба да зна да се апослутно мора поштовати слово Дејтона.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

- Амбасадор је задужен да проводи америчке интересе, ми имамо неке наше интересе али је битно да зна да се ситуација овдје значајно промијенила у односу на раније. Ми га знамо од раније, из неких ранијих времена, али ово није ни 2005. година, ни 2008. већ 2021. у којој се апсолутно мора поштовати слово Дејтона и то је наша политика - истакао је Додик, додавши да је прије два мјесеца као предсједавајући Предсједништва БиХ обавијештен о именовању новог амбасадора али да је уљудно да то саопшти америчка страна.

Додик је изјавио новинарима да Република Српска не прихвата именовање високог представика без одлуке Савјета безбједности УН.

- Уколико буду настојали да то учине мораће се суочити са нашом вољом да то не прихватамо, не разговарамо, институционално одбијамо било какву сарадњу, а ако они мисле да треба да се баве тиме нека се баве. У сваком случају ми ћемо /са америчким амбасадором/ покушати да имамо односе пуне разумијевања ако је то могуће, али одавно већ нисмо спремни да због било каквог полтронства или нечега другог зато што је неко раније био овдје или у Приштини морамо да прихватимо неке ствари- истакао је Додик.

Он је рекао да њему та чињеница говори о једној сасвим другој димензији, а то значи да је америчка Амбасада и у БиХ и у Приштини генералисала своје активности које нису биле баш у интересу српског народа у цјелини.

Амерички предсједник Џо Бајден изабрао је Мајкла Марфија за америчког амбасадора у БиХ који је био замјеник шефа мисије у америчкој Амбасади у Приштини, а прије тога три године је радио као политички савјетник у Амбасади у Сарајеву.