latinica  ћирилица
18/07/2021 |  19:09 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Буквик: Мукотрпан процес обнове кућа и борба за донације (ВИДЕО)

Српска села, која припадју тзв. Буквичком платоу и општини Брчко, један су од синонима страдања Срба у Посавини од 1992. до 1995. године. Припадници тзв. Армије Републике БиХ, 14. и 15. септембра 1992. године убили су 69 буквичких Срба, а више од четири хиљаде мјештана затворили у 22 логора. Села су сравњена до темеља, а процес обнове још траје.
Буквик - Фото: РТРС
БуквикФото: РТРС

У Буквику је уништено је и запаљено 530 српских домова. Обнову чека још 100 кућа.

- Највећи је проблем, тога што је не обновљено, Закон који се доноси на Савјету министара БиХ, који је усвојен 2006. и највећи је проблем, значи ставке Закона 30.04. 91. године и двојна имовина у Босни и Херцеговини. Значи онај, који има стан у Брчком и кућу наслиједио у Буквику, не може да добије донацију ,а онај који живи у Њемачкој, у Хрватској може - рекао је Слободан Мијатовић, предсједник УО МЗ Буквик, Брчко .

Мукотрпни процес обнове и борба за донације, којима је исход често пута негативан, многе Буквичане натјерало је да сами, како знају и умију обнављају своја огњишта.

- Све је порушено. Запаљено. Ништа нисмо могли, када смо се вратили. Када смо се почели враћати да чистимо, само су рушевине биле, све је било зарасло - присјетио се Саво Секулић, повратник у Букивик.

Славица Танацковић, повратница у Букивик навела је да су кућу обновили од својих средстава.

- Тражилисмо  донацију 16 и више година можда, редовно, сваке године, подносили захтјев за донације, нисам могла добити никада ништа. Нити, једне једине марке - додала је она.

 Дистрикт Брчко, расписао је Јавни позив за санацију и реконструкцију ратом оштећених и порушених стамбених јединица. Обезбијеђено 300.000 марака. Програм ће спровести по правилницима Дистрикта.

- Максималан износ средстава која се могу додијелити по једном кориснику износи 27.000 КМ. Број стамбених јединица који ће се обновити зависиће од степена оштећености стамбених јединица одабраних корисника и тренутних просјечних тржишних цијена грађевинског материјала - истакла је Љубица Илић шеф Одјељена за расељена лица, избјеглице и стамбена питања дистрикта Брчко.

У селима буквичке регије Џигуре, Вујичићи, Гајеви, Лукавац, Горњи и Доњи Буквик, Витановићи, Буковац и Доња Скакава, 1992. године уништено је 1.197 српских кућа.