latinica  ћирилица
18/07/2021 |  20:40 | Аутор: СРНА

Сајић: Поплаве погодиле и Баварску и Саксонију, нема страдалих из БиХ

Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић рекла је Срни да су у протекла 24 часа поплаве погодиле и дијелове Баварске и Саксоније, али да нема страдалих држављана БиХ.

Сајићева је истакла да је у Горњој Баварској, односно на југу Баварске, синоћ проглашено стање катастрофе, да је потврђено да је страдало једно лице, као и да су улице поплављене и да је дошло и до бројних клизишта.

- Ватрогасне и спасилачке службе евакуисале су становнике погођених подручја у овом дијелу Њемачке, а водостаји ријека су на рекордном нивоу. У близини су Алпе, са којих се сливала вода - рекла је Сајићева.

Према њеним ријечима, због поплава је одсјечено неколико градова и општина у Саксонији, истоку Њемачке, а посебно су погођени Нојштат, Зебниц, Бад Шандау, те Гориш.

- У протекла 24 часа пало је више од 100 литара кише по метру квадратном, а већ трећу седмицу у Њемачкој готово сваки дан пада киша, те је земља натопљена - рекла је Сајићева.

Конзулат БиХ у Минхену покрива државе Баварску, Бајерн, Саксонију и Тиринген.

Најмање 156 људи погинуло је усљед поплава у посљедњих неколико дана у Њемачкој, а лист Билд јавља да се између 50 и 70 њих воде као нестали.

Осим Њемачке, поплаве су захватиле и дијелове Белгије, гдје је до јуче живот изгубило 27 особа.