latinica  ћирилица
19/07/2021 |  08:35 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Ној: Бошњачке борце погинуле на ратишту третирају као жртве "геноцида"

Посланик у њемачком парламенту Алексдандер Ној каже да се у Сребреници бошњачки борци, који су убијени на ратишту, третирају као жртве некаквог српског геноцида, док је с друге стране ослобођен њихов командант Насер Орић, иако је јасно да је починио злочин.
Александер Ној - Фото: РТРС
Александер НојФото: РТРС

Ној је рекао да не може да оцијени да ли је у Сребреници ријеч о геноциду, ратном злочину или нечему трећем, али да је познато да тамо убијени Бошњаци нису сви били цивили, него бошњачки борци који су погинули у сукобима, што се прикрива.

- Осим тога, у околини Сребренице, мислиманска војска убила је хиљаду српских цивила, што је и довело до догађаја у Сребреници, а то се нигдје не помиње - рекао је Ној за Вечерње новости.

Он је оцијенио да је циљ да се Срби оцрне, јер неће у НАТО.

На питање да ли Запад спрема за будућност неке нове казне за Србе, он наводи да је то могуће.

- Можемо се надати томе. Инструмената има довољно - економске санкције, негативна пропаганда, уцјене...Пред Хашким трибуналом осуђен је натпросјечно велики број Срба, док су ослобађани оптуженици осталих нациналности - напомиње Ној, посланик Љевице.

Он додаје да Албанци, Хрвати и Бошњаци и те како имају за шта да одговарају и то се не смије заборавити.

Ној је поновио да "жртве на овим просторима морају да буду искључиво Хрвати, Албанци и Бошњаци, упркос томе што на Косову и Метохији, БиХ и Хрватској има много убијених српских цивила, те да Срби морају искључиво бити злочинци".