latinica  ћирилица
19/07/2021 |  08:49 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Промовисани "Мемоари" проте Славка Вујасиновића (ВИДЕО)

У Козарској Дубици промовисана је књига "Мемоари" проте Славка Вујасиновића, за које је академик Матија Бећковић рекао да су једно од највећих читалачких узбуђења.
Промоција у Козарској Дубици (Фото: rtv-kd.com) -
Промоција у Козарској Дубици (Фото: rtv-kd.com)

- Неким случајем у моје руке је доспео рукопис његових мемоара и то је било једно од мојих највећих читалачких узбуђења - рекао је Бећковић након синоћње промоције у Козарској Дубици.

Он је навео да је владика бањалучки Јефрем у својој уводној ријечи написао да би сваки Дубичанин требало да има ове "Мемоаре" као насловну књигу, односно, као јеванђеље.

- Ја сам га открио и поредио са протом Матијом Ненадовићем. И један и други нису писали мемоаре за јавност, него за своју децу - рекао је Бећковић, наводећи да су мемоари проту Матију прославили, а проту Славка прослављају и тек ће га прославити.

Бећковић је рекао да је велики изазов, узбуђење и част што се нашао у родном мјесту Вујасиновића.

Друго, допуњено и синоћ представљено издање "Мемоара" објављено је захваљујући Дубичанину Зорану Синкићу, који је сада и предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" у Козарској Дубици.

- Ова идеја није од јуче, траје дуго, више од пет година, а много је разлога, понајвише жеља да вратимо сјећање нашег народа на неке историјске моменте, традицију, културу. Једноставно да схватимо шта су наши преци доживљавали, како су живјели, патили - рекао је Синкић.

Он је додао да ће промоција "Мемоара" проте Славка Вујасиновића бити одржана и вечерас у амфитеатру Кнежопољске куће у Кнежици.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић је рекао да је од самог почетка учествовао у активностима на припреми овог издања "Мемоара".

- Општина Козарска Дубица и ја лично смо подржали овај пројекат и подржаваћемо их и у будућности, те настојати да ширимо добар глас о нашем граду, а поготово о људима који су оставили трајни траг у нашој историји - рекао је Рељић.

О "Мемоарима" проте Славка Вујасиновића и утицају овог рукописа на њихово стваралаштво говорили су књижевник Рајко Лукач, фотограф и колекционар Милан Радуловић, те Миодараг, унук проте Славка Вујасиновића.

У музичком дијелу програма у Дому културе наступила је вокална солисткиња Милица Досковић.

Дубички прота Славко Вујасиновић, рођен 1880. године, био је један од најписменијих Срба у Поткозарју тог времена.

У турбулентно ратно вријеме, од 1941. до 1945. године, већ и активни учесник свих тадашњих дешавања.

"Мемоари" проте Славка Вујасиновића, настали у периоду Другог свјетског рата, дијелом у тадашњој Босанској, данас Козарској Дубици, а дијелом за вријеме његовог избјеглиштва у Београду, вриједан су допринос изучавању прошлости не само поткозарских Срба, већ и Србије и Београда из тог ратног времена.