latinica  ћирилица
19/07/2021 |  09:27 ⇒ 11:04 | Аутор: РТС

Штета од поплава у Њемачкој процјењује се у милијардама

Број жртава поплава које су погодиле више европских земаља попео се на 188. У Њемачкој траје потрага за неколико стотина несталих у најгорој природној катастрофи која је снашла ту земљу у посљедњих 60 година. У тој земљи погинуло је 157 људи, али се страхује да ће црни биланс бити већи.
Поплаве у Њемачкој (Фото: dw.com) -
Поплаве у Њемачкој (Фото: dw.com)

У околини Келна на западу Њемачке бујица је однијела преко стотину живота. Полиција очекује да пронађе још жртава када се вода повуче. Војска је на рашчишћавању ангажовала све расположиве ресурсе.

Савезна и покрајинске владе штету процјењују на неколико милијарди евра, већ је одређена ургентна помоћ од 300 милиона евра за санирање штете у покрајинама Рајна-Фалц, Сјеверној Рајни Вестфалији и Баварској.

- Ово је ужасавајуће. Њемачки језик нема ријечи којима бих могла описати ова разарања. Али је охрабрујуће како се људи држе заједно, како помажу једни другима. Ми смо уз вас. Обнова ће бити дуга, али ћемо учинити све да ово прелијепо подручје буде као прије - истакла је канцеларка Ангела Меркел.

Сунчано вријеме омогућило је почетак обнове цијелог региона уз границу са Белгијом, Холандијом и Луксембургу.

Водостаји ријека у дијеловима које су погођене поплавама се полако повлаче, али је слив три највеће ријеке Рајне, Дунава и Елбе и даље висок.

Најмање 157 људи је погинуло док се неколико стотина и даље воде као нестали. Бројка од 1.300 несталих се драматично смањила, јер се око 700 људи у међувремено јавило да су безбједни или да су евакуисани из поплављених подручја.

Критично је и у покрајинама Аустрије које се граниче са Њемачком: Салсбургу и Тиролу. Обилне кише погодиле су и југ Италије где је бујица улице претворила у реке. У холандској провинцији Лимбургу – пробијен је насип. Војска је ангажована и у Белгији у спасавању и евакуацији у четири провинције.