latinica  ћирилица
19/07/2021 |  09:51 ⇒ 11:37 | Аутор: Агенције

Пожари дивљају САД-ом, пријете суве олује

Запад Сједињених Америчких Држава припрема се за налет сувих олуја које би могле покренути нове разарајуће пожаре у регији у којој већ бјесне бројни шумски пожари.
Пожари у Америци (фото:Oregon State Fire Marshals Office -
Пожари у Америци (фото:Oregon State Fire Marshals Office

У посљедња 24 сата избило је осам пожара и укупно је 80 великих пожара у Сједињеним Државама, у којима је изгорјело 4.680 квадратних километара, према посљедњим подацима Националног информативног ватрогасног центра.

Ангажовано је близу 20.000 ватрогасаца, од којих 2.000 у Орегону, гдје је изгорјело више од 1.200 квадратних километара или површина већа од Њујорка.

Метеоролошке службе су упозориле на долазак сувих грмљавинских олуја од Калифорније до сјевера ланца Роки Моунтајн, што би додатно погоршало ситуацију.

Суве олује

Често кад су високе температуре и ваздух сув, кише прате те олујне појаве, али оне излапе прије него што падну на тло. Громови могу направити штете и изазвати нове пожаре.

- Високи су изгледи избијања великог пожара у цијелом подручју до понедјељка због обилне грмљавине - навела је у прогнози метеоролошка служба Јужне Калифорније.

У Канади је избило двадесетак нових пожара у посљедња два дана у Британској Колумбији, према подацима локалних ватрогасних служби.

У Онтарију је у суботу избило петнаестак пожара. У регији Ред Лаке један пожар тренутно захвата 45.000 хектара.