latinica  ћирилица
19/07/2021 |  11:16 ⇒ 13:42 | Аутор: sputniknews.com

Британци преплавили ноћне клубове славећи укидање мјера

У Енглеској су укинуте мере против вируса корона, што је проглашено "Даном слободе". Становници Лондона и других градова ту одлуку прославили су проводом у пабовима и ноћним клубовима.

Одлуку о укидању епидемиолошких рестрикција британска влада је донијела 12. јула упркос повећаном броју заражених вирусом корона протеклих недјеља.

Позоришта, концерне дворане, ноћни клубови, стадиони, поново су отворени за посјетиоце, а укинута су и ограничења у угоститељским објектима и пабовима.

Такође, рад од куће више није обавезан, а препорука је да се маске носе на мјестима гдје је велика гужва и да се смање друштвени контакти.



У другим дијеловима Велике Британије, Шкотској, Велсу и Северној Ирској укинуте су само неке од мјера против вируса корона.

Узбуђење због укидања мјера није покварило ни саопштење британског премијера Бориса Џонсона да ће 10 дана провести у самооизолацији пошто је био у контакту са министром здравља Саџидом Џавидом који је позитиван на ковид-19.

Џонсон је, у видео-поруци објављеној јуче на Твитеру, навео да је прави тренутак за укидање рестрикција, али је истовремено позвао Британце да буду обазриви.

- Морамо имати на уму да је, нажалост, вирус и даље присутан - навео је Џонсон.

У Британији је скоро 88 одсто грађана старијих од 18 година примило прву дозу против короне, а 68 одсто њих је потпуно вакцинисано.

Ипак, биљежи се повећан број заражених короном расте, па је два дана заредом регистровано око 50.000 нових случајева ковида-19.