latinica  ћирилица
19/07/2021 |  11:18 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Књижевна награда "Хаџи Наман" Јованки Стојчиновић Николић

Књижевник из Добоја Јованка Стојчиновић Николић једна је од овогодишњих добитника престижне свјетске награде "Наџи Наман" коју додјељује истоимена фондација у Либану.
Јованка Стојчиновић Николић - Фото: СРНА
Јованка Стојчиновић НиколићФото: СРНА

Оснивач фондације "Наџи Наман" је либански хуманиста, писац, уредник и издавач, те промотер културе Наџи Наман. Ова фондација, утемељена 1991. године, од 2002. додјељује награде за књижевност свјетским ауторима с циљем оживљавања и развоја људских вриједности.

Ове године за награду је конкурисало 3.217 аутора из 80 земаља свијета, 60 језика и дијалеката, а награду је добило 75 писаца, објављено је на сајту фондације.

Награђени радови биће објављени у Годишњој књизи награда, коју ће у септембру објавити Фондација за бесплатну културу "Наџи Наман".

Јованка Стојчиновић Николић, пјесник, прозаиста, есејиста и културни посленик, рођена је 1952. године у Ритешићу код Добоја.

До сада је објавила 16 књига поезије, те књиге "Упоредни путеви" и "Неко је позвонио".

Добитник је више награда, између осталих, Удружења књижевника Републике Српске, "Кочићево перо", "Шушњар", "Шумадијске метафоре", "Кондир косовке девојке", "Златни орфеј", Међународне књижевне награде "Златен прстен", награде Савеза писаца Бугарске, признања Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Уврштена је у више антологија, зборника, панорама. Њена поезија је преведена на руски, италијански, њемачки, румунски, бугарски, македонски, енглески, јерменски, словеначки, украјински, пољски, арапски...

Оснивач је позоришног фестивала у Добоју "Театар фест", као и Ликовне радионице "Тврђава" у Добоју.

Члан је Удружења књижевника Републике Српске, Удружења књижевника Србије и Међународне асоцијације писаца Летоније, а од 2019. године члан је Словенске академије књижевности и умјетности са сједиштем у Варни у Бугарској.