latinica  ћирилица
19/07/2021 |  11:19 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Пореска инспекторка оштетила буџет за 417.000 евра

Црногорска полиција поднијела је подгоричком тужилаштву кривичну пријаву против пореске инспекторке осумњичене да је злоупотребом службеног положаја оштетила буџет за 417.000 евра.
Полиција Црне Горе (фото:insajder.net/sr) -
Полиција Црне Горе (фото:insajder.net/sr)

Осим пореске инспекторке чији су иницијали М.Р. /64/, ривична пријаве је поднесена и против одговорне особе у предузећу "Максимус" чији су иницијали Д.К. /47/ за кривична дјела утаја пореза и доприноса, злоупотреба положаја у привредном пословању и фалсификовање исправе.

Из Управе полиције Црне Горе је саопштено да Д.К. као одговорна особа у подгоричком предузећу "Максимус", у намјери избјегавања плаћања пореза, није пријавила податке који се односе на промет робе у износу од 1,25 милиона евра, а укупна ПДВ обавеза износи 171.000 евра.

- Д.К. је осумњичена да је извршила пренос имовине - непокретности у укупном износу од 246.000 евра на друго предузеће с циљем избјегавања плаћања доспјелих обавеза,те сачинила и потписала неистиниту исправу - измијењену ПДВ пријаву и предала је надлежном пореском органу, иако у том тренутку није била овлашћена особа тог предузећа - додаје се у саопштењу.

Укупна материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 417.000 евра.

Службеница Пореске управе сумњичи се да је невршењем службене дужности омогућила стицање противправне имовинске користи Д.К. на штету буџета Црне Горе.