latinica  ћирилица
19/07/2021 |  13:09 ⇒ 15:10 | Аутор: РТРС

ФЗО: Уручено више од 150.000 електронских здравствених картица

Више од 150.000 осигураника до сада је преузело своје електронске здравствене картице и овај процес се спроводи несметано и у складу са планираном динамиком, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.
Eлектронскe здравственe картице (Фото: zdravstvo-srpske.org) -
Eлектронскe здравственe картице (Фото: zdravstvo-srpske.org)

Електронске картице се налазе у пословницама Фонда, а радници Фонда уласком у апликацију Интегрисаног здравственог информационог система јасно, на основу јединственог матичног броја осигураника, виде гдје се картица тачно налази и који је њен серијски број.

У Фонду напомињу да не постоји застој у подјели картица, али да се у појединим пословницама, због већег броја осигураника, а како би поштовали епидемиолошке мјере и избјегли гужве, претходно подноси захтјев, било путем електронске поште или лично у Фонду.

Из Фонда су поновили да осигураник може поднијети захтјев и преузети картице за све чланове своје породице.

Осим тога што осигураници преузимају своје картице у пословницама Фонда, веће пословнице, попут Бањалуке, Бијељине и других, омогућиле су послодавцима организовано преузимање картица за запослене и чланове породице који су преко радника пријављени на осигурање.

С обзиром на то да је планирано да у августу почне примјена ИЗИС-а у цијелој Републици Српској, из Фонда напомињу да то није условљено динамиком подјеле електронских картица.

- Као што смо већ информисали јавност, старе здравствене књижице могу се користити упоредо са е-картицама, те не постоји бојазан да ће осигураницима бити ускраћено било које право из здравственог осигурања уколико не преузму одмах своју картицу - наводи се у саопштењу.

Фонд здравства је још раније, чим је то дозволила епидемиолошка ситуација, почео да позива осигуранике да преузимају своје картице, управо како би имали довољно времена да се електронске картице постепено преузимају, без стварања гужви.

У Фонду подсјећају да су здравствене установе имале три године да се припреме за примјену ИЗИС-а и на располагању свакодневну помоћ Фонда здравственог осигурања Републике Српске и компанија које раде на реализацији пројекта.

Бројне здравствене установе које већ дуже вријеме примјењују ИЗИС су доказ да је било довољно времена и да су, уколико је постојала воља, све установе објективно могле да се припреме за почетак реализације ИЗИС-а, наглашава се у саопштењу.

У Фонду подсјећају и да је ИЗИС још прошле године требао да заживи у цијелој Српској, али да су имали разумијевања за специфичне околности у којима су здравствене установе радиле због пандемије.

- Међутим, будући да су сада испуњени сви услови, те да се ради о пројекту од републичког интереса који доноси бројне предности за цјелокупан здравствени систем, сматрамо да су установе имале довољно времена да се прилагоде како би ИЗИС од августа могао почети да се примјењује у Српској - тврде у Фонду.

У Фонду подсјећају да су у јулу 2018. године потписали оквирни споразум са конзорцијумом којег чине компаније "ММСкод" /ММСCODE/ Бањалука, "Ланако" Бањалука и "Ериксон Никола Тесла" Загреб за примјену овог система.

ИЗИС подразумијева потпуну интеграцију, односно информациону увезаност свих установа здравственог система Српске, те употребу електронских упутница, рецепата, картица и електронског картона.

Досадашњи картони пацијената биће замијењени електронским здравственим картонима, који садрже све податке о пацијенту на једном мјесту, независно од тога у којој здравственој установи су прикупљени.

Љекари који лијече пацијента на једном мјесту имају детаљан увид у пацијентову историју лијечења, те важне податке, попут података о алергијама, хроничним обољењима, терапијама које је примао и остало.

Захваљујући овоме, између осталог, биће избјегнуто дуплирање прегледа, јер урађен преглед у једној установи, биће аутоматски видљив свим љекарима који лијече пацијента и у другим установама и другим нивоима здравствене заштите, те се не може десити да се исте услуге пацијенту пруже више пута.