latinica  ћирилица
19/07/2021 |  13:20 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Калинић: Oдлучност сарајевских Срба да оду из града била је јача од свега

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић рекао је да је ноторна лаж и манипулација изјава бившег америчког дипломате Вилијама Монтгомерија да су тадашње српске власти присилиле Србе да напусте Сарајево након потписивања Дејтонског мировног споразума.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- Србима из Сарајева је, прије свега, изузетно тешко пало што је цијели тај град након Дејтона припао Федерацији БиХ. Спекулише се да је то "урадио" Слободан Милошевић након једног разговара са Харисом Силајџићем током преговора у Дејтону. Много Срба је током рата погинуло у дијеловима Сарајева, који су све вријеме били под контролом српске војске, бранећи своја стољетна огњишта - каже Калинић.

Кад је та одлука о расподјели територија објављена и још кад је Алија Изетбеговић рекао да сви Срби који су носили пушку немају шта да траже на тим просторима, истиче Калинић, многобројне породице сарајевских Срба су се одлучиле на егзодус.

-  То су биле тешке одлуке - подсјетио је Калинић, који је био свједок тог исељавања.

Он је нагласио да је тадашње руководство Републике Српске по тешкој зими и великом снијегу силазило у те дијелове града, покушавајући да одговоре људе од исељавања или бар да га одгоде за извјесно вријеме.

- Нико није хтио да нас послуша. Било је огромно разочарење и огорчење људи због "предаје" тих територија. Одлучили су, након свега што су уложили и пропатили бранећи своја огњишта, да са собом понесу оно што су могли, чак и да ископају своје мртве и заједно се упуте у нову неизвјесност на територију коју је контролисала Република Српска - истакао је Калинић.

Рекао је да је њихова одлучност да оду заувијек из града била јача од свега, па и од било каквог убјеђивања.

- Никоме од нас није ни падало на памет да силом зауставља те људе, жене, дјецу, старце, одрасле мушкарце - додао је Калинић.

Истакао је да није било никаквих гаранција, шта год тврдили и странци и власт у Сарајеву, да ће ти људи моћи безбједно да остану у својим дојучерашњим домовима.

- Мој отац и мајка су током рата остали у Сарајеву. Отац је тамо и умро од болести, а остали су својом вољом чувајући имовину. Онда се слободно може поставити контрапитање и Монтгомерију и свима који тврде другачије - да смо били тако моћни, па ваљда бих прво наредио својој породици да изађе. Звучи парадоксално, али свако је доносио одлуку за себе, а о разлозима изласка из града најбоље могу посвједочити бројни Срби који су се након ове одлуке у Дејтону раселили од Пала, Сокоца, подрињских градова и све до Бијељине - нагласио је Калинић.

А преостали сарајевски Срби, који данас живе у том граду, рекао је Калинић, могу да посвједоче боље од било кога како су третирани и данас, 26 година од Дејтона, у остваривању елементарних грађанских права под влашћу у ФБиХ.