latinica  ћирилица
19/07/2021 |  14:11 | Аутор: СРНА

Почело суђење Ристи Јовановићу из Никшића

У Основном суду у Приштини данас је почело суђење Ристи Јовановићу из Никшића којег је Косовска полицијска служба ухапсила на Газиместану на Видовдан због наводног изазивања мржње и нетрпељивости међу етничким заједницама на Косову и Метохији.
Суђење Ристу Јовановићу -
Суђење Ристу Јовановићу

Надлежни тужилац је, читајући оптужницу, навео да је Јовановић јавно и у присуству знатног броја грађана узвикивао "убијте Шиптара", "Косово ћемо опрати крвљу", "Косово је Србија", те да је у изјавама медијима рекао да ће "Косово бити тијесно Шиптарима".

Јовановићу је у својој одбрани одбацио наводе тужиоца, наводећи да нема ни кривичну нити политичку прошлост, већ да је само вјерник и да се једино плаши Господа Бога.

- Јавно сам рекао да волим сав народ и да постоје човјек и нечовјек и да се само Господа Бога бојим и да смо на овом свијету гости. Нисам изговорио или пјевао нешто што ми се приписује - рекао је Јовановић.

Он је изјавио да ће се одрећи жалбе на одлуку суда јер сматра да није починио било какво кривично дјело.

Његов адвокат Јована Филиповић нагласила је да тужилаштво нема довољно доказа којима може поткријепити оптужницу да је Јовановић починио кривично дјело које му се ставља на терет.

- Одбрана оспорава наводе оптужнице засноване на медијским извјештајима, као и исказе сведока које су дали у поступку, јер у тим изјавама сведоци износе своје личне закључке - рекла је Филиповићева, затраживши да Јовановић одмах буде ослобођен.