latinica  ћирилица
19/07/2021 |  14:14 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Настава од 1. септембра; У зависности од епидемиолошке ситуације часови 45 минута

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић је на данашњем састанку са предсједницима Актива директора средњих школа разговарала о реализацији плана уписа у средње школе, на коме је констатовано веће интересовање ученика за техничке науке у односу на опште образовање, за шта је био слабији интерес.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Тривићева је информисала директоре да је опредјељење ресорног министарства да школска година почне 1. септембра у школским клупама, уз трајање часова од 45 минута, уколико то буде дозвољавала епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона.

Она је указала на потребу организације практичне наставе код послодаваца за ученике средњих стручних школа и изразила спремност да се заједно са послодавцима и локалним заједницама нађе најбоље рјешење за опремање кабинета практичне наставе у средњим стручним школама.

Тривићева је информисала директоре да ће од 1. септембра у примјени бити 50 "Стем" лабораторија у 50 средњих стручних школа, реализованих у оквиру пројекта "Табла", које ће омогућити квалитетнију наставу из ових предмета, учинити часове занимљивијим и омогућити ученицима лакше усвајање знања и вјештина, саопштено је из ресорног министарства.

Истакла је да ће све новине у образовању од нове школске године пратити планирано стручно усавршавање просвјетних радника.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић је информисао директоре средњих школа да ће се од 1. септембра радити по новим програмима за све струке и занимања за други разред средњих стручних школа, као и по новом програму за прве разреде за занимања из струке култура и умјетност.

Навео је да су у току активности на плану реформе гимназија, као и да ће се по новом моделу радити од 2022/23. школске године.