latinica  ћирилица
19/07/2021 |  14:46 ⇒ 18:51 | Аутор: СРНА

У Српској доступно пет врста вакцина против вируса корона

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић позвао је грађане да искористе повољну епидемиолошку ситуацију и одазову се масовној имунизацији у оквиру кампање "Дани отворених врата" која се спроводи у локалним домовима здравља у Српској, гдје је, као и у Србији, доступно укупно пет врста вакцина.

Шеранић је навео да су домовима здравља обезбијеђени неопходна логистика и потрошни вакцинални материјал, те да је на домовима здравља и локалним заједницама да се што више укључе у процес вакцинације, односно анимарања грађана.

Апеловао је да грађани искористе период повољне епидемиолошке ситуације како би се у наредних мјесец и по дана што већи број имунизовао.

Шеранић је подсјетио да је у петак, 16. јула, стигао контингент од око 25.000 вакцина друге компоненте Спутњик и да су данас бочице упућене Агенцији за лијекове на контролу квалитета серије.

- Чим добијемо документ од Агенције те количине за ревакцинацију долазе у домове здравља, и они ће позивати грађане -  изјавио је Шеранић.

Навео да су од произвођача добили потврду о континуираној испоруци како би се завршио процес ревакцинације и наставио процес вакцинације са новом количином од 50.000 доза.

Шеранић је, коментаришући шпекулације о цијени вакцине Синофарм, истакао да је цијена условљена од понуђача и да је у цијену урачунато и чување вакцине, дистрибуција, те обезбјеђивање транспорта од мјеста полазишта до дестинације, што све утиче на крајњи износ.

Према његовим ријечима, добављач Синофарма је компанија Крајина груп.