latinica  ћирилица
19/07/2021 |  15:09 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Вулин: Турковићева да се одмах огради од изјава Џаферовића и Изетбеговића

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин затражио је од министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић да се одмах огради од изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и лидера СДА Бакира Изетбеговића који би признали такозвано Косово.
Александар Вулин (Фото: starmo.ba) -
Александар Вулин (Фото: starmo.ba)

- Ако се одмах не оградите од изјава Џаферовића и Изетбеговића који би признали такозвано Косово, сматраћу да подржавате комадање Србије и да хоћете да отцијепите дио моје земље. Вјерујем да сте разумјели, а сигуран сам да ћете осудити све покушаје укидања Републике Српске и комадања Србије, или можда нећете? - упитао је Вулин.

Коментаришући очекивања Турковићеве да се предсједник Србије Александар Вучић одмах огради од Вулинових изјава о "уједињењу српског свијета", Вулин је истакао да су његове идеје и изјаве само његове, те да он и Вучић немају увијек исто мишљење о сваком питању, саопштено је из ресорног министарства.

- Ако имате неко питање о мојим ставовима упутите га мени - добићете гласан одговор који можете да разумеијте. А, да би сте ушли у расправу са Вучићем ипак ћете морати да пронађете његове ријечи и покушате да их оспорите - поручио је Вулин Турковићевој.

Вулин сматра да, прије тога, Турковићева наприје треба да одговори Србији ко је покушао да убије Вучића у Сребреници и зашто нема имена починилаца и налогодаваца.

- Заборавили сте, госпођо Турковић, да кажете да сам рекао да ће се Срби ујединити мирно, без и једног метка, када се за то стекну услови. Ако су могли Немци - зашто не би могли и Срби, или сте ви и против уједињене Немачке? - упитао је Вулин.

Он је навео да се радује што је Турковићева ријешила да брани Дејтон, јер то онда сигурно значи да је за враћање свих дејтонских овлаштења Републици Српској и да је посебно против декларације СДА, која тражи укидање Републике Српске.

 - Ако одмах не осудите став СДА да Република Српска треба да се укине и да су Срби "геноцидаши" како каже Бакир Изетбеговић, сматраћу да подржавате такве нападе на Дејтон, Српску и на Србе - поручио је Турковићевој Вулин.

Вулин је реговао на очекивања Бисере Турковић да се предсједник Србије одмах огради од изјава министра Вулина о уједињењу српског свијета, а уколико то не учини, Турковићева је навела да ће то само потврдити да је његова и званична политика Србије рушење Дејтонског споразума, која има циљ да припоји дијелове БиХ Србији.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин рекао је синоћ за ТВ "Пинк" да је убијеђен да ће се уједињење Срба десити без икаквог насиља и мирним путем, те додао да је за њега српски свијет јединствена држава.

- Колико ће трајати, не знам, али знам да најпреиј морамо да постанемо јединствени у политичком смислу, да морамо да се окрећемо Београду, и да оне одлуке које одлучују о нашем постојању морају бити донијете у Београду - навео је Вулин.

Турковићева је потом данас написала на Фејсбуку да очекује да се предсједник Србије Александар Вучић одмах огради од Вулинових изјава о "уједињењу српског свијета".

Она је најавила да ће "БиХ с Вулиновим изјавама упознати званично све државе које су гаранти Дејтонског мировног споразума и Управни одбор Савјета за примјену мира".