latinica  ћирилица
19/07/2021 |  15:14 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Тегелтија: БиХ спремна да буде дио "мини-Шенгена"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је БиХ спремна да буде дио "мини-Шенгена" и сваког пројекта којим ће бити унапријеђена економска сарадња земаља Балкана.
Зоран Тегелтија (фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Зоран Тегелтија (фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

Тегелтија је рекао да у Европи постоји отпор због назива "мини-Шенген", јер сматрају да је то њихов пројекат, али да нема проблема да назив буде промијењен.

Он је истакао да ће представник БиХ, уколико буде позван, присуствовати наредном састанку о "мини-Шенгену".

- Сагласни смо да сарадња буде унапријеђена, поготово у инфраструктури, јер ако је она лоша тешко је имати квалитетну економску сарадњу - рекао је Тегелтија новинарима у Лакташима.

Говорећи о заступљености Срба у правосудним институцијама БиХ, Тегелтија је рекао да их има на појединим руководећим позицијама, али да су промјенама у Високом судском и тужилачком савјета остали без једне од таквих позиција.

- Увијек смо се залагали да се реформа правосуђа договори и да буде једнака заступљеност свих - рекао је Тегелтија и оцијенио да је потребно урадити квалитетну реформу правосуђа, те да у именовањима кадрова у правосудним институцијама не учествују Савјет министара и Предсједништаво БиХ.