latinica  ћирилица
19/07/2021 |  15:26 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Курбан-бајрам провести у здрављу и миру

Његова светост патријарх српски Порфирије честитао је свим муслиманима велики исламски празник Курбан-бајрам, те пожелио да овај празник проведу у здрављу, миру и љубави.
Патријарх Порфирије (Фото:Tanjug / TARA RADOVANOVIC) -
Патријарх Порфирије (Фото:Tanjug / TARA RADOVANOVIC)

- У духу неговања добрих међуверских и добросуседских односа честитамо свим муслиманима велики исламски празник Курбан-бајрам - наведено је у честитки патријарха српског.

Патријарх је рекао да се тим празником муслимани широм свијета сјећају жртве праоца Аврама, а својим обичајима указују на значај милосрђа, добротољубља и човјекољубља, саопштено је из Српске православне цркве.

- Нека прославе наших верских празника буду поводи да се једни са другима упознајемо и зближавамо како би на достојан начин посведочили да смо потомци истих прародитеља - навео је патријарх српски.

Муслимански вјерници прославиће сутра први дан Курбан-бајрама, који траје четири дана. Ово је други од два велика вјерска празника који прослављају муслимани широм свијета, а карактерише га приношење жртве. Месо жртвоване животиње се дијели на три дијела - породица задржава једну трећину, другу дају родбини, пријатељима и комшијама, а трећа се даје сиромашнима и угроженима.