latinica  ћирилица
19/07/2021 |  16:11 ⇒ 17:08 | Аутор: РТС

Курти оптужио Србију за три геноцида, Вучић оштро одговорио

У Бриселу се одржава нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем политичком нивоу, а сам почетак био је буран.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти оптужио је Србију за три геноцида, на шта је предсjедник Србије Александар Вучић оштро одговорио.

Курти је оптужио Србију да је починила три геноцида – први је, како је рекао, био 1878. , а посљедњи 1999. године.

Вучић је оштро одговорио на те оптужбе.

Састанак Вучића и Куртија, под посредством ЕУ, требало би да траје око два часа.

Како сазнаје РТС, Вучић ће на састанку представити списак од 80 етнички и вјерски мотивисаних напада на Србе од почетка године.

Такође ће представити и фотографије и детаљан опис свега што се десило од почетка године.

Предсједник Србије ће тражити и да се заштити Драгица Гашић, српска повратница у Ђаковицу, која је од повратка у то мјесто изложена константним нападима.

Тема састанка биће и формирање ЗСО, као и нестала лица.

У Бриселу напомињу да се ће се ова рунда разговора Вучића и Куртија фокусирати на "напредак учињен до сада" и "договор о сљедећим корацима у дијалогу".

Претходно се Вучић одвојено састао са Борељом и са Лајчаком.

Уочи почетка састанка, Борељ је новинарима рекао да очекује да ће данашњи састанак, у оквиру нове рунде дијалога између Београда и Приштине, бити продуктиван.

Рекао је да је добро да је поново одржан састанак прије љетне паузе, јер је очување редовних контаката између Београда и Приштине од кључног значаја за међусобну нормализацију односа.

- Наставићемо данас преговоре о оствареним помацима и наредним корацима, а очекујем од обје стране да приступе састанку на конструктиван и прагматичан начин - изјавио је Борељ.

Како је нагласио, двије стране морају коначно да затворе поглавље болне прошлости и да спроведу свеобухватан споразум о нормализацији односа, као и да заједно раде на европској будућности за њихове грађане, која је, напомиње, важнија од прошлости.

- Морамо да гледамо напријед, а то је европска перспектива - поручио је Борељ.

За амбиције Београда и Приштине је, како наглашава, важно да напредују на плану европске агенде, али и због стабилности и економског напретка цијелог региона Западног Балкана.

- Надам се да ће састанак бити продуктиван и да ћемо моћи предузети неке кораке напред у овом дијалогу на крају састанка - рекао је Борељ, додајући да би састанак требало да траје неколико часова, зависно од расположења учесника.

Навео је и да је ово други састанак између Београда и Приштине од избора Аљбина Куртија за премијера самопроглашеног Косова, као и да први састанак није био нарочито продуктиван.

Предсједник Србије истакао је раније данас на путу за Брисел да су разговори са албанским представницима важни, јер се тиме чувају мир и стабилност.

- Никада није посебно пријатно ни путовање, ни боравак у Бриселу када водите разговоре са албанским представницима. Међутим, за Србију је то важно јер тиме помажемо нашем народу на КиМ, чувамо мир и стабилност који су од пресудног значаја за економски напредак цијеле Србије - написао је Вучић на Инстаграму.