latinica  ћирилица
19/07/2021 |  17:08 ⇒ 20:41 | Аутор: РТС

Вучић: Ни око чега нисмо успjели да се договоримо, забринутији сам за безбjедност Срба (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Бриселу да током дијалога са Аљбином Куртијем није могло ништа да се договори, додајући да је сада још више забринут за безбједност Срба на Косову и Метохији.
Александар Вучић (фото:инстаграм) -
Александар Вучић (фото:инстаграм)

Вучић је, обраћајући се медијима након завршетка дијалога у Бриселу који је био буран и трајао краће од планираног, рекао да је током претходног разговора у Бриселу мислио да је немогуће имати лошији састанак, а данас се, каже, увјерио да је могуће.

- Добили смо предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима и Србија се у потпуности сагласила са оним што је ЕУ предложила, три тачке - да интензивирамо напоре да индентификујемо остатке несталих особа, да се уздржимо од акција које би могле да потенцијално дестабилизују ситуацију на терену и треће, да се редовно састају једном мјесечно и главни преговарачи и да приремају састанке кад је то потребно. Нисмо могли да се договоримо око ове три тачке - рекао је Вучић.

Поновио је да је Србија потпуно прихватила све три тачке, додајући да Албанци нису жељели да их прихвате.

- Посебно је интересантно да нису хтјели да прихвате другу тачку, да се уздрже од акција које би могле да дестабилизују ситуацију, све вријеме су условљавали неким новим политичким критеријумима - навео је Вучић.

Суштина Куртијевог излагања је, каже Вучић, било да је Србија крива за најмање три геноцида на КиМ – први 1878. године кад је Србија стекла независност током Берлинског конгреса, други током Балканских или Другог свјетског рата и трећи 1999. године.

- Онда је објашњавао како презимена албанска вуку топониме из мјеста у Србији. Једино што су тражили је да Србија одговара за своју прошлост, позвали да се у дијалог укључе и документа Наташе Кандић, све вријеме се позивали на њу и о чему је она говорила и неке изјаве које ја наводно потврдио Ненад Чанак - додао је предсједник Србије.

Поново је, додаје, покренуо питање искључивања Вељка Одаловића из Комисије за нестала лица.

- Рекли смо да желимо да учинимо све што је потребно да гдје они покажу, ми ћемо да ископамо и да видимо има ли остатака нечијих тијела, да направимо ДНК анализе и да породице добију задовољење, без обзира да ли си ту Албанци или Срби, нису то жељели да прихвате - рекао је Вучић.

Напоменуо је да не жели да прихвати да је кривица за данашњи састанак подједнака јер је Србија прихватила све што је ЕУ понудила, без амандмана.

- А неки су дошли прије свега да разоре дијалог, а мене страховито брине друга реченица коју су одбили да прихвате, а то је да ће се суздржавати од акција које могу да дестабилизују ситуацију на терену - навео је Вучић.

Навео је да ни око чега није било могуће договорити се, "захваљујући јасној одлуци унапријед припремљеној од албанске стране".

- Увијек смо спремни за дијалог и сада сам много забринутији за безбједност Срба на КиМ. Овдје је листа свих инцидената против безбједности људи српске националности на КиМ, и то је већ сада у јулу више него цијеле 2020. године.

Вучић је истакао да то јасно говори о ужасно промјењеној атмосфери у Приштини.

- Они желе ту атмосферу. Ми смо са свим овим подацима доставили и Борељу и Лајчаку, као и фотографије малог Николе Перића који је пребијен, Ранка Бцића пребијеног код Клине и објаснили случај Драгице Гашић - рекао је Вучић поводом списка инцидената достављеног ЕУ званичницима.

То није урађено, каже, да би се на нечију главу ставила кривица, већ да би се указало на нарастајући тренд насиља над Србима.

- Ми ћемо бити на располагању, спремни да разговарамо о свему, али неки не желе, све се своди на једно исто - неко ће натјерати Србију да призна тзв. Косово и то је све - навео је Вучић.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да би преговарачи требало да имају нови састанак крајем августа, о техничким питањима.

- То што ће да се виде опет, не значи ништа, боље да се нисмо ни видјели послије онаквог састанка - рекао је Вучић.