latinica  ћирилица
19/07/2021 |  17:37 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

У Српској настављена масовна имунизација (ВИДЕО)

У Републици Српској настављена је масовна имунизација без заказивања.
Бијељина вакцинација - Фото: РТРС
Бијељина вакцинацијаФото: РТРС

Осим у домовима здравља, медицински радници вакцинацију обављају и у привредним субјектима, банкама и другим институцијама.

Четврти дан грађани Добоја могу да се вакцинишу без претходног заказивања.  У Добоју је до сада вакцинисано око 30 одсто популације.

- Ново у овом процесу је да раде двије смјене, од 8.00 до 19.00 часова. Радна је и субота до 15.00 часова - рекла је епидемиолог др Милена Бркић.

Приоритет је вакцинацију завршити што брже, посебно у ситуацији када пријети нови делта сој.

- Република Српска, као и Србија, има пет вакцина које је могуће да користи у овом тренутку. Мислим да је то велика ствар за Српску, с обзиром да многе земље имају много мањи број вакцина - истакао је министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

У Бијељини грађани данас и сутра примају кинеску вакцину Синофарм. Наредна два дана на располагању ће им бити Фајзер, у петак Спутњик, а у суботу поново Синофарм.

- Позивам све суграђане у регији града Бијељина, које покрива чак и са сусједних општина да дођу, да могу да приме вакцину коју желе. Рекли смо дане, медије стално обавјештавамо, којим даном која вакцина, вакцина имамо довољно - навела је директор Дома здравља Бијељина др Данијела Ђукин.

Грађани општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа вакцинишу се без заказивања у сали Основне школе "Свети Сава", а на располагању су вакцине Синофарм и АстраЗенека.

- Имамо Синофарм - 900 доза, имамо 200 доза Астра Зенеке. За сада и наравно ових дана ћемо вакцинисати док не потрошимо те дозе, уколико добијемо нове ми ћемо наставити истим интензитетом - додао је координатор за вакцинацију Дома здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић.

За вакцинацију су заинтересовани и запослени у банкама, који имају доста контакта са становништвом.

Из Института за јавно здравство Републике Српске у Казнено-поправном заводу Туњице вакцинисали су Фајзером и Синофармом 75 запослених и затвореника.