latinica  ћирилица
19/07/2021 |  17:41 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Сајић: Држављани БиХ да се обрате конзулату у Минхену у случају угрожености

Генерални конзулат БиХ у Минхену путем своје интернет странице обавијестио је држављане БиХ да се, на мобилни телефон који је доступан 24 часа, могу обратити за помоћ у случају опасности или угрожености од поплава, а генерални конзул Вера Сајић рекла је Срни да није било страдалих држављана БиХ током поплава.
Вера Сајић - Фото: РТРС
Вера СајићФото: РТРС

Сајићева је навела да су на званичном сајту влада Саксоније и Баварске објављена саопштења и позиви да се помогне поплављеним подручјима, а објављени су и бројеви рачуна на које је могуће извршити уплату за помоћ поплављенима.

Сајићева је рекла да на овом подручју јуче није било обилних падавина, те да се данас ситуација смирује, уз појаву сунца у Баварској.

- Прогнозе за читаву ову седмицу не предвиђају падавине - истакла је Сајићева.

Она је подсјетила да су Бајерн и Саксонију у суботу увече, 17. јула, погодиле велике падавине са више од 100 литара кише по метру квадратном, које су проузроковале поплаве на појединим подручјима на југу Баварске и у Саксонији, када је проглашено стање катастрофе.

- Ватрогасци и спасилачке екипе евакуисале су становнишво најугроженијих подручја, а званично је саопштено да су у на подручју југа Баварске у поплавама страдала два лица - рекла је Сајићева.

Конзулат БиХ у Минхену покрива државе Баварску, Бајерн, Саксонију и Тиринген.