latinica  ћирилица
19/07/2021 |  18:37 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

У потпуности вакцинисано више од 101.000 грађана у Српској

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је домовима здравља достављено више од 190.000 прве дозе вакцине против вируса корона, а да је више од 101.000 грађана у Српској у потпуности вакцинисано.
Вакцинација против короне (Фото: ФБ/Министарство здравља Српске) -
Вакцинација против короне (Фото: ФБ/Министарство здравља Српске)

- Апелујемо на грађане да сертификате, које имају из Србије о вакцинацији, пријаве својим тимовима породичне медицине како бисмо имали потпуну евиденцију - рекао је Шеранић новинарима у Бањалуци, гдје је заједно са премијером Српске Радованом Вишковићем дочекао контингент од 290.000 вакцина против вируса корона за Српску.

Он је навео да ће вакцине, одмах по добијању дозволе Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, бити упућене на терен, додајући да би то могло да се деси до краја седмице.

Шеранић сматра да се "некада морају постављати амбициозни планови да би амбициозно и стигли дјеловати".

- На нама је да позивамо грађане да се вакцинишу, а што се тиче других предуслова, они су обезбијеђени, путем вакциналних пунктова, организације и саме вакцине - рекао је Шеранић.

Он је рекао да је данас посјетио Добој, те да је задовољан оним што је видио, додавши да је од Дома здравља и локалне заједнице затражио да буду проактивнији када је ријеч о позивању грађана на вакцинацију и давању информација о овом процесу.

- Улога Владе је да путем обезбјеђивања средстава омогућимо да вакцине дођу у Српску - рекао је Шеранић.

Када је ријеч о домовима здравља, Шеранић је рекао да су они обавезни да организују дане отворених врата за грађане о свим вакцинама које су им на располагању.

- У овом тренутку Српска располаже са пет врста вакцина - Синофарм, Спутњик, Фајзер, Астра Зенека, и Синовак, који је дошао из донације и велика је ствар што смо грађанима омогућили да могу бирају вакцину - нагласио је Шеранић.