latinica  ћирилица
19/07/2021 |  19:00 ⇒ 19:03 | Аутор: Агенције

Легендарни Клинт Иствуд одлази у пензију

Великан седме умјетности, амерички глумац и редитељ Клинт Иствуд повлачи се у 92. години из свијета филма. Како каже, касно је да "остари достојанствено".
Клинт Иствуд - Фото: Тwitter
Клинт ИствудФото: Тwitter

Нимало њежно, чувени Прљави Хари обавијестио је јавност о томе да више не треба да очекује да ће правити филмове.

Иствуд је на друштвеној мрежи Твитер  написао да је за њега прекасно, то јест да је сувише стар да би остарио грациозно.

- Вјерујем да је способност грациозног сазријевања драгоцјена вјештина. За мене је прекасно - написао је 91-годишњи глумац уз колаж фотографија из разних периода каријере која је трајала више од 60 година.

Од чувених остварења "За шаку долара" до "Дјевојке од милион долара", Иствуд је одиграо толико незаборавних улога. И сви његови ликови на великом платну били су на највишем нивоу.

Иствуд је рођен 1930. године у Сан Франциску. Његова породица често се селила по градовима Западне обале САД због послова које је његов отац добијао.

Тинејџерске године је провео у Оукланду гдје је 1949. и матурирао у Средњој техничкој школи. Радио је на бензинској пумпи заједно с оцем, био дрвосјеча, спасилац на плажи, ложач у челичани, чистач базена итд.

Почетком 50-их године почиње да се занима за глуму. Свјетску славу стекао је највише захваљујући учешћу у вестерн филмовима. Успјеха је имао и као редитељ, продуцент и композитор.

Освојио је бројна признања, међу којима су два Оскара за режију и два за најбоље остварење, Златни глобуси, Цезари, ДГА (награде Удружења редитеља Америке).

Листа глумаца са којима је сарађивао је дуга, а на њој су Морган Фриман (Дјевојка од милион долара, Неопроштено), Џин Хекман (Апсолутна моћ, Неопроштено), Кевин Костнер (Савршен свијет), Чарли Шин (Гуштер), Ричард Бартон (У орловском гнезду), Томи Ли Џоунс (Космички каубоји).

Иствуд има "најмање седморо" дјеце. Са првом супругом Меги Џонсон има двоје Кајла и Алисон.

Сина Скота и ћерку Кетрин добио је у вези са Џеклин Риверс, ћерку Франческу добио је са глумицом Френсис Фишер, а с Дином Руиз добио је ћерку Морган.