latinica  ћирилица
19/07/2021 |  19:00 ⇒ 20:41 | Аутор: СРНА

Лајчак: Тежак састанак, сагласност за наставак дијалога

Високи представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је данашњи састанак у Бриселу делегација на високом нивоу Београда и Приштине био тежак, те да је једини исход да ће се дијалог наставити.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

Лајчак је навео да је састанак показао потпуно различит приступ двије стране, преноси РТС.

- Посљедица тога је да смо данас постигли веома мало - рекао је Лајчак након састанка делегација, које су предводили предсједник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Лајчак је навео да је разговарано о неколико различитих предлога, а да је једини исход о којем данас може да извести да ће се дијалог наставити.

- Стране су се сагласиле да ће главни преговарачи одржавати састанке на мјесечном нивоу посредством ЕУ, да ће се рјешавати актуелна питања и припремити састанци на високом нивоу у одговарајућем тренутку - додао је Лајчак.

Према његовим ријечима, Вучић и Курти су се договорили да се састану у септембру.

- За ЕУ је важно да нагласимо да европска будућност Србије и самопроглашеног Косова зависи од нормализације њихових односа. Зато очекујемо од обје стране да раде заједно, да превазиђу насљеђе прошлости и ријеше сва нијерешена питања - навео је Лајчак.

Данашњем састанку на виском нивоу присуствовао је и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ