latinica  ћирилица
19/07/2021 |  19:21 ⇒ 20/07/2021 | 10:25 | Аутор: СРНА

Додик: Мржња која је довела до страдања Срба у НДХ ни данас није смањена (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да мржња која је довела до страдања српског народа у Другом свјетском рату у Независној Држави Хрватској данас уопште није смањена и да би се у овом тренутку све то на неки начин поновило, када би за то било прилике, као што је то било и 1991. године.
Приједор - обиљежавање Дана сјецања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ - Фото: СРНА
Приједор - обиљежавање Дана сјецања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХФото: СРНА

На првом обиљежавању Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у НДХ Додик је у Горњем Јеловцу под Козаром у обраћању рекао да је за њега импресивна та количина мржње која и сада постоји.

Он је истакао да би се готово сваки дан могло обиљежавати неко од страдања српског народа, као и да свако дијете треба да зна и да учи до чега је довела политика НДХ - трећину Срба побити, трећину прекрстити и трећину растјерати.

Додик је поручио да се не смије дозволити да се изгубе основне вриједности, а добије комодитет и да се мора радити на освештавању о значају Републике Српске која је настала у крви и слободе коју, за разлику од других народа, српски народ није предавао окупаторима раширених руку.

- Зато је мој апел и овдје - окупимо се око Републике Српске, која је једина "политичка партија" која вриједи. Све је друго карикатура. И нико нема право да каже да није добио ништа од Српске. Сви смо добили од Републике Српске - навео је Додик.

Он је оцијенио да је неприхватљиво да до засеока Мацуре у Горњем Јеловцу код Приједора нема асфалтног пута, истичући да за то до данас није знао.

- То говори вишеструко о многим стварима и у наредних двадесетак дана до овог мјеста ће доћи асфалт, јер је то најмање што можемо да учинимо како би се наше сјећање и памћење побољшало - рекао је Додик.

Он је позвао локално становништво да се за, не даље од мјесец дана поново нађу на овом мјесту, а ресорног министра да до идуће године у ово вријеме споменик буде реконструисан како би био достојанствен.

Додик је нагласио да колико год су зла усташе нанијеле, толико су српски народ затирали и комунисти.

- Дали су нам мале ћари да правимо ове споменике, а расељавали све просторе гдје су Срби били. Ево погледајте како ово данас изгледа. И можемо да нађемо то на многим мјестима, али успут су онда развијали Козарац и многа мјеста гдје су живјели конвертити - истакао је Додик.

Обраћајући се борачкој популацији, Додик је рекао да је ова држава дала шта је могла, да можда може више и правичније, али да никад није оклијевала да подржи борце у њиховим захтјевима, колико се то могло.

- Али данас се ви борци и ми који радимо морамо окренути младима и покушати их задржати овдје и да се својих неких права одрекнемо да бисмо дали права младима, јер кад оду они за шта смо се борили. Ако хоћете ви борци да сав буџет буде ваш, ево вам буџет, никакав проблем није, али има и других сегмената у животу за које треба да се боримо - поручио је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова до сада установио 31 догађај од републичког значаја, а то је условила бурна историја српског народа, поготово у Другом свјетском рату.

- Сада први пут организовано посвећујемо пажњу дјеци. Њих 74.642 је уморено. То је оно што знамо. Само три града у Републици Српској имају више становника него што су усташе умориле дјеце с ових простора - рекао је Милуновић.

Он је најавио да ће и Шушњар код Санског Моста бити уврштен у ове догађаје, јер је ту без испаљеног метка у неколико дана убијено 5.500 Срба, Јевреја и Рома, а значај је тиме већи јер се налази у Федерацији БиХ.

Академик Матија Бећковић изјавио је данас да је једина српска географија - "јамографија", а памћење једина освета, те да би на тој мапи заувијек засвијетлило име засеока Мацуре у Горњем Јеловцу код Приједора, свједочећи да ни њега није заобишао геноцид.

- Хвала вам за част прве ријечи којом сте ме частили и пречастили на првој комеморацији Србима убијеним 1942. године, међу којима је било и 75 дјеце до 14 година у засеоку Мацуре - рекао је Бећковић.

Он је оцијенио да битку са невиним жртвама никада није могао нико добити, да нико није јачи од невиног човјека и да нико није моћнији, светији и славнији од невине жртве, а свака невина жртва је друго име Исуса Христа.

- Истина неће у јаму, ма колико прећуткивана, бетонирана, заборављана, забрањивана и забашуривана била. Ниједан се геноцид се не може разумјети, али се може свједочити истина, а истину нисмо говорили 80 година - додао је Бећковић.

Парастосу код масовне гробнице у засеоку Мацуре, гдје је сахрањено 312 убијених из Јеловца и околних села, међу којима 75 дјеце млађе од 14 година, присуствовали су и други министри у Влади Републике Српске, посланици Народне скупштине Републике Српске, челни људи градова и општина Поткозарја.

Овом догађају присуствовали су ипредставници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а Републике Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, те глумица Биљана Чекић која је глумила "Дару из Јасеновца".

Они су на споменик положили вијенце и цвијеће.